Diverse Assembleeleden hebben heftige kritiek geleverd op de grondconversie die de regering van 2.500 m2 wil brengen naar 2 ha (20.000 m2). Zij voerden tijdens de behandeling van de aanvullende begroting voor 2024 aan waarom de regering doorgaat met dit beleid terwijl de behandeling van de wet in De Nationale Assemblee is aangehouden. De fractieleiders Rabin Parmessar (NDP), Ronny Asabina (BEP), Jennifer Vreedzaam, Stephen Tsang (NDP) en Edgar Sampie (ABOP/PL) hebben kritische noten geplaatst over de grondconversie. Het is land te koop, nota bene tegen weggeefprijzen”, stelde Parmessar donderdag in De Nationale Assemblee.
Tot nu toe heeft de grondconversie ruim SRD 150 miljoen opgebracht. “De NDP-fractie is principieel tegen deze vorm van grondconversie. Het is tegen de grondwet. Zie artikel 2 lid 2: De Staat vervreemdt geen grondgebied of soevereiniteitsrechten die hij daarover uitoefent”, voerde Parmessar aan. Hij benadrukte dat de grondconversie niet voldoende is voor de regering. Ook staatsbedrijven worden van de hand gedaan, zonder dat deze kwestie in De Nationale Assemblee aan de orde is gesteld. “Dit moet onmiddellijk gestopt worden, voorzitter. We vragen ons af wat nog veilig in de staatsboezem is. Regering: stapt u onmiddellijk af van dit heilloos pad!”, betoogde Parmessar.
Sampie bracht naar voren dat afgesproken was dat de grondconversie en de Wet Grondenrechten Inheemse en Tribale Volken gelijktijdig behandeld zouden worden. De grondconversie is intussen doorgevoerd en de president wil via een staatsbesluit de 2.500 m2 opvoeren naar 2 ha maar de Wet Grondenrechten moet nog steeds verder worden behandeld in De Nationale Assemblee. Hij wil concrete antwoorden van de regering.
Asabina merkte op dat de grondconversie helemaal niet ten goede komt van mensen van Latour, Flora, Pontbuiten of Beekhuizen, zoals president Chan Santokhi dat zei. Dat blijkt uit mededelingen van minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer. De rijken worden alleen maar rijker gemaakt met dit beleid. Asabina voerde aan dat de behandeling van de Wet Grondconversie op de agenda moet komen van De Nationale Assemblee, al wordt dat afgedwongen via een motie. De regering moet geld binnenhalen via vermogensbelasting. Er moet meer balans komen in de samenleving, benadrukte Asabina.
Vreedzaam had het over rovers van grond. De president gebruikt de regeringsvergadering om via staatsbesluiten grond te roven. Het is volgens haar tirannie en dictatuur. Wetten worden misbruikt voor eigen doelen. Alle mazen in de wet worden misbruikt. Dat is de inborst van de regering, voerde Vreedzaam aan. Asabina merkte op dat de wijze waarop de grondconversie wordt doorgedrukt onethisch en immoreel is.
- Drie van de vier Wakaypompen volop in bedrijf nu..
- Zware aanrijding tussen drie bromfietsers; één hunner ter p…..
- Kaloti Suriname Minthouse weerspreekt publicatie Parbode..
- Leerlingen O.S. 1 Flu en O.S. 2 Flu vechten regelmatig met …..
- Tachtig nieuwe buitengewone ambtenaren van politie beëdigd..
- STATEMENT KALOTI SURINAME..
- Beoordeling en toetsing geen nieuwe actie van het OKB..
- Tachtig nieuwe BAVP’ers beëdigd..
- Leerlingen OS Sipaliwinien Alalapadu al 7 weken verstoken v…..
- Premier Modi op staatsbezoek naar Guyana en Brazilië..
- Europa bestrijdt braindrain nu talent naar noorden trekt..
- Suriname is mede-oprichter van platform op COP29 voor klima…..
- Diabetesbeheer is meer dan medicatie..
- Thema Wereld Diabetes Dag: Diabetes en Wijlzijn..
- IBC – Suriname Edition moet investeerders voor regio aantre…..
- Financiële verwennerij voor parlementariër eindelijk voorbi…..
- Pg beëdigt 80 nieuwe BAVP’ers..
- Cubaans Instituut voor Vriendschap versterkt band met Surin…..
- Parmessar uit zware kritiek op onderwijsbeleid..
- 13-jarige verkracht zusje na bekijken pornografische beelde…..
- Caricom en VS buigen zich over aanpak vuurwapencriminalitei…..