Asigron getroffen door extreem zware windstoten

Tekst en beeld Samuel Wens
BROKOPONDO — Twee gezinnen in het dorp Asigron in Brokopondo zijn nu al langer dan twee weken dakloos. Hun woningen zijn verwoest door extreem zware windstoten en zware regenbuien. Van één van de huizen is het dak weggewaaid en in het andere geval viel een door de wind ontwortelde boom op het huis.

Meerdere andere woningen hebben waterschade geleden, waardoor huisraad verloren is gegaan. Hoewel het onstuimige weer sinds 4 oktober heeft plaatsgevonden, is er nog geen hulp geboden. “Het commissariaat op de hoogte is”, meent districtssecretaris Patricia Menig.

“Op die bewuste dag werden windsnelheden tot wel ongeveer 110 kilometer per uur gemeten”
Ranoe Bidesie
Intussen is ook het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) geïnformeerd. Coördinator Jerry Slijngard zegt tegen de Ware Tijd dat de organisatie zich zeker over het probleem zal buigen. Hij maakt duidelijk dat hij noch het NCCR was geïnformeerd over de situatie, tot begin deze week. Wel weet hij van rukwinden rond dezelfde periode in Paramaribo en Wanica.
Sterke windschering
Ranoe Bidesie, waarnemend hoofd van het Nationaal Meteorologisch Centrum Suriname, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat op 4 oktober, tussen drie en vier uur ’s middags, Asigron en omliggende gebieden zijn getroffen door zware onweersbuien en rukwinden, waarbij meerdere bomen zijn ontworteld.
Het onweer werd veroorzaakt door een zeer onstabiele atmosfeer, zowel in het kustgebied als in delen van het binnenland. De oorzaak is volgens Bidesie een storing die het vormen van onweerswolken heeft versterkt.
Een andere belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de kracht van deze zware neerslag, was de sterke windschering. Dat is volgens haar een plotselinge verandering in windsnelheid of -richting met de hoogte. Dit kan zware neerslag intensiveren door de opwaartse luchtstromen in een onweersbui te versterken, wat uiteindelijk leidde tot de hevige rukwinden.
“Op die bewuste dag werden windsnelheden tot wel ongeveer 110 kilometer per uur gemeten. Al bij windsnelheden van negentig kilometer of meer kunnen bomen worden ontworteld”, vertelt Bidesie.