Asabina ziet gevecht om SRD 800 miljoen bij Biza

Assembleelid en BEP-voorzitter Ronny Asabina zegt dat de strijd rondom het beheer van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) enkel draait om de begroting van SRD 800 miljoen, die bestemd is voor de verkiezingen. Volgens hem is dit bedrag in politieke zin aantrekkelijk om aan de volksuitspraak te besteden.
Hij betreurt dat de focus van het beheer niet ligt op de daadwerkelijke voorbereiding van de verkiezingen. Asabina stelt dat het te verwachten was dat Pertjajah Luhur (PL), die tot voor kort verantwoordelijk was voor het beheer, uit de machtspositie geduwd zou worden. De BEP-leider verklaart dat de PL als aanhangsel van de ABOP was binnengehaald en dus geen enkele regie in handen had.
In het programma Mmanten Taki via de STVS zei Asabina dat, nu de PL opzij is geschoven, de strijd tussen de VHP en de ABOP nog niet voorbij is. De spanningen tussen de PL en de ABOP zijn opgelopen, waarbij eerste ondervoorzitter Bronto Somohardjo heeft aangegeven dat een coalitietopper verwikkeld is in twee rechtszaken. Hij wilde echter geen namen noemen. Asabina zegt hiervan kennis te hebben genomen en kijkt uit naar wat er verder gebeurt.
De BEP-leider verwacht dat de komende verkiezingen zeer spannend zullen zijn en merkt op dat veel politici al aan het dagdromen zijn over de inkomsten uit de olie- en gassector. Volgens hem draait het uiteindelijk om veel geld, en hij benadrukt dat het volk goed moet opletten wie het daadwerkelijk meent met het belang van de samenleving. Terwijl de bevolking armoede lijdt en de wisselkoers stijgt, betreurt Asabina het dat partijen strijden om ministersposten.
Hij vindt het ook onbegrijpelijk dat de vakbeweging zich heeft laten afleiden. De vakbeweging zou een clausule moeten opnemen in de overeenkomst, zodat werknemers gecompenseerd worden zodra de wisselkoers weer stijgt.
Asabina ging ook in op de kwestie van de privatisering van staatsbedrijven. Op zichzelf is dit geen probleem, maar hij vindt het moment niet geschikt. Hij vraagt zich af voor wie de overheid eigenlijk privatiseert. Bovendien vindt hij dat het parlement in dit geheel niet mag worden overgeslagen.