Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA) heeft Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, fel uitgehaald naar het conceptvoorstel dat door delen van de coalitiefractie is ingediend met betrekking tot de waarborgsom in het kiesstelsel. Volgens Asabina is de voorgestelde waarborgsom niet alleen onacceptabel, maar ook gebaseerd op een onderbouwing die hij als “puberaal” en “economisch onverantwoord” betitelt.
Asabina wees erop dat het nieuwe landelijke evenredigheidsstelsel, waarin Suriname nu één kiesdistrict heeft in plaats van tien, juist aanzienlijke kostenbesparingen oplevert. Hij noemde voorbeelden zoals het gebruik van één stembiljet in plaats van tien, lagere transportkosten, verminderde personeelsinzet en efficiëntere digitalisering van processen.
“Het landelijke evenredigheidsstelsel betekent minder inkt, minder papier en minder tijd. Dit vertaalt zich in een directe besparing voor de staatskas,” stelde hij. Volgens de BEP-fractievoorzitter is het absurd dat de indieners van het voorstel suggereren dat de kosten met meer dan 100 procent boven de geïndexeerde inflatiecijfers sinds 2019 zullen stijgen. “Deze constatering is je reinste onzin en in strijd met economische wetmatigheden.”
Asabina wees verder op uitspraken van zowel de voormalige minister van Binnenlandse Zaken als de huidige directeur, die hebben benadrukt dat de voorbereidings- en uitvoeringskosten van verkiezingen juist zijn gedaald door digitalisering. “Zelfs de sollicitatieprocedures vinden nu online plaats, waardoor lange rijen en inktverspilling worden vermeden,” aldus Asabina.
Hij hekelde ook de inflatieberekeningen waarop het voorstel gebaseerd is. “De reële inflatie is niet met 900 procent toegenomen, en ook de salarissen, winsten of inkomsten in Suriname zijn niet met 900 procent gestegen. Dit voorstel is een aanslag op de intelligentie van het volk.”
Volgens Asabina lijkt het werkelijke doel van het voorstel om het aantal politieke partijen dat aan de verkiezingen mag deelnemen drastisch te beperken. “Enge partijpolitieke belangen worden verkozen boven de belangen van het volk. Het is duidelijk dat sommigen in het parlement willen bepalen welke partijen mogen deelnemen, in plaats van het kiezersvolk zelf,” stelde hij.
De fractieleider kondigde aan dat de BEP-fractie een eigen initiatiefwet of amendement zal indienen als zij zich niet kan vinden in het uiteindelijke voorstel. Daarbij zoekt de partij steun van buitenparlementaire groeperingen en het maatschappelijk middenveld. “Dit voorstel en de onderbouwing zijn economisch, sociaal, maatschappelijk en moreel onverantwoord. Het volk verdient beter,” besloot Asabina.
- Grote explosies veroorzaken instorting van flatgebouw in De…..
- Regering neemt belangrijke besluiten voor duurzame ontwikke…..
- EU content met ontwikkelingen in Suriname..
- Geen enkel excuus voor genocide..
- Nieuws..
- Aannemers vuilophaal willen zo snel mogelijk verlenging con…..
- Ruw goud buitgemaakt bij overval goudkamp..
- Raghoebarsing blijft stil..
- Bhikharie: “Curatele en chaos door wantrouwen binnen coalit…..
- Dorothy Brown-Joseph..
- Parlementariërs eerder gekluisterd aan smartphone dan verga…..
- Man doodgeschoten op houtconcessie Jaykreek..
- Nog eens 25 dorpen krijgen stroom..
- Slaaphygiëne voor iedereen (7/slot)..
- Parmessar: “Nog zes maanden, houd vol Suriname”..
- Bewoners Koperzalmstraat overrompeld door mannen op bromfie…..
- Partnerschap Dialoog Suriname en EU zien positieve vooruitz…..
- Bezittingen land: Natuurlijke hulpbronnen versus grond..
- Gebroeders Kam zetten zich in voor weeskinderen..
- Trinidad, Guyana en Suriname kunnen samen economische kanse…..
- BPN wil interventie president voor waterprobleem..