Asabina: “SZF mist solidariteit”

Tijdens de behandeling van de Wet Toezicht Verzekeringswezen in De Nationale Assemblee (DNA) heeft Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, zijn zorgen geuit over het ontbreken van solidariteit binnen het Staatsziekenfonds (SZF). Volgens hem ervaren bepaalde categorieën van SZF-verzekerden een voorkeursbehandeling die extra druk legt op de kosten.
“De mensen aan de onderlaag gaan naar de apotheek en kunnen de meest basale dingen niet krijgen, terwijl anderen met een hoger pakket meer genieten van de voordelen”, stelde Asabina. Hij riep op tot een herziening van de rechtmatigheid van het fonds en benadrukte dat dit aspect mank loopt.
Asabina bracht verder naar voren dat de oorspronkelijke reden voor de oprichting van het SZF geëvalueerd moet worden om te voorkomen dat de missie van het fonds ontspoort. Ook brak hij een lans voor het opnemen van een uitvaartverzekering in het minimumpakket.
“De dood is een onderdeel van het leven. Het is meer regel dan uitzondering dat men bij overlijden op de deur klopt voor hulp.” Hij wees erop dat vooral in bepaalde sociale klassen de voorbereiding op de dood geen gewoonte is, wat tot financiële problemen leidt.
Asabina uitte tevens zijn zorgen over de wildgroei aan uitvaartbedrijven in het land. Hij merkte op dat begrafenissen soms een demonstratie lijken van wie de grootste plechtigheid organiseert, terwijl het geld dat daaraan besteed wordt, op andere manieren nuttig zou kunnen zijn.
Asabina vroeg de regering om na te gaan of de gemaakte afspraken bij de behandeling van de Zorgwetten worden nageleefd. Hij benadrukte dat bedrijven die de Zorgwetten niet respecteren, geen overheidsopdrachten zouden mogen krijgen, terwijl in de praktijk juist deze bedrijven grote contracten binnenhalen.
Volgens Asabina is er sprake van een omgekeerde wereld als het gaat om uitvaartpremies. “De meeste parastatale bedrijven hebben een uitvaartuitkering voor nabestaanden, terwijl de meeste van die bedrijven verlieslatend zijn. Wij betalen uit belastingen voor die uitkering”, aldus Asabina. Dit in tegenstelling tot ambtenaren bij wie dit niet geregeld is in hun voorzieningen.
Hij pleitte daarom voor een heroriëntatie op het bestaansminimum dat voor iedereen geldt. Asabina benadrukte de noodzaak van herstructurering binnen zowel het SZF als de uitvaartverzekering om het solidariteitsprincipe te waarborgen en het financiële draagvlak eerlijker te verdelen.