Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, fel uitgehaald naar het beleid van de regering-Santokhi, dat volgens hem de toenemende armoede in het land onvoldoende aanpakt. Hij beschuldigde de regering ervan ongevoelig te zijn voor de noden van de samenleving en waarschuwde dat de huidige aanpak leidt tot een verslechtering van de levenskwaliteit en sociale stabiliteit.
Asabina benadrukte dat steeds meer mensen in armoede leven door de forse verhogingen van essentiële goederen en diensten, zoals energie, water, gezondheidszorg en openbaar vervoer. Hij stelde dat deze verhogingen het gevolg zijn van een gevoelloos beleid en dat de steunpakketten van de overheid onvoldoende zijn om het koopkrachtverlies te compenseren.
Hij schilderde een beeld van een samenleving die van crisis naar stress is gegaan en noemde een lange lijst van crises, waaronder de gezondheidscrisis, financiële crisis, huisvestingscrisis, en koopkrachtcrisis. “De stressbestendigheid van de burgers wordt op de proef gesteld, waardoor ziektes zoals hoge bloeddruk toenemen en de arbeidsproductiviteit afneemt,” waarschuwde hij.
Asabina erkende dat het bedrijfsleven ondanks de dalende reële lonen en stijgende kosten, hun winstmarges niet volledig doorberekent aan consumenten. “Het bedrijfsleven verdient waardering, omdat zij de inflatie enigszins hebben gedempt,” merkte hij op.
Hij pleitte voor een grondige herziening van het armoedebeleid en het sociaal stelsel. Volgens Asabina is het sociaal minimum achterhaald en biedt het geen bestaanszekerheid. Hij riep op tot meer maatwerk in de sociale bijstand, met aandacht voor huishoudsamenstelling, regio, en netto-inkomen. “Het huidige systeem is niet effectief, inefficiënt, en mist compassie,” aldus de parlementariër.
Asabina bekritiseerde ook de voedselhulp die Suriname heeft ontvangen van India. Hij vroeg zich af of deze hulp een teken is van nationale nood of compassie van India. Hij wees erop dat de binnenlandse gemeenschappen, waar de prijzen voor basisproducten extreem hoog zijn, disproportioneel hard worden geraakt.
“Het binnenland is geen proefkonijn,” stelde hij scherp, verwijzend naar de kwaliteit en inzet van voedselproducten die naar deze regio’s worden gestuurd. Asabina benadrukte dat particulieren momenteel de grootste steun bieden aan noodlijdenden, maar dat deze hulp slechts een druppel op een hete plaat is.
“De armoede neemt toe, en het is schrijnend dat we nu afhankelijk zijn van voedselhulp om onze burgers te ondersteunen,” concludeerde hij.
- India’s Gukesh Dommaraju maakt Geschiedenis als Jongs…..
- Langere werktijden bepaalde sectoren in december..
- Verbetering watervoorziening na jaren gestart..
- Minister Landvreugd start constructieve samenwerking met AB…..
- Santokhi bespreekt dit weekend problemen in rijstsector met…..
- KPS blijft werken aan helemaal terugbrengen veiligheidsgevo…..
- Openbaar Ministerie start bewustwordingsproject tegen groom…..
- NVB-bussen rijden op minder trajecten dan overeengekomen..
- Minister Landvreugd tevreden met wat hij heeft aangetroffen…..
- Ramdin: ‘Betrokkenheid IMF blijft nodig’..
- Problemen en oplossingen rijstsector Nickerie..
- Parmessar: “President blijft versleten cd afdraaien”..
- Opvolger Mangre wordt eerste Inheemse parlementariër van de…..
- Algemene Overwerkvergunning geen vrijbrief om in strijd te …..
- De dans macabere..
- Suriname op naar 50+..
- Stichting Vrienden van Suriname laadt 14e container met hul…..
- Amoksi: ‘politieambtenaren die ontlast waren bij Wapenkamer…..
- Ligdagtarieven met 113 procent verhoogd semi all-out..
- Vrijstelling invoerrechten bedrijfsmiddelen: Kansen en uitd…..
- ‘Diefstal uit koffers van toeristen, geen mooi visitekaartj…..