Asabina pleit voor nuancering brandstofkorting agrosector

25/08/2020 08:02 – Ivan Cairo
 
PARAMARIBO – De nieuwe governmenttake in de brandstofprijs geldt niet voor de agrarische sector. Achteruitgang in deze sector moet voorkomen worden. Voorts is besloten om een extra korting van SRD 0,50 per liter door te voeren ter verdere stimulering van de productie die zwaar te lijden heeft van de coronapandemie, meldt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Minister Prahlad Sewdien gaat met belanghebbenden in de sector na welke modellen toegepast kunnen worden om de hogere brandstofkosten te verrekenen.
BEP-fractieleider Ronny Asabina plaatst vraagtekens bij de voorgenomen maatregel. Hij vreest dat er weer een situatie zal ontstaan als tijdens de Nieuw Front-regering toen ruim SRD 5 miljoen aan subsidie werd gegeven aan de rijstsector. Hij noemt ook het Agarisch Kredietfonds waaruit een geselecteerde groep agrariërs financiering kreeg. “Het fonds is leeggeplunderd en een stille dood gestorven”, zegt de politicus tegen de Ware Tijd.
Hij vraagt zich af of de Belastingdienst ook deze keer weer buiten vizier zal worden gehouden. “Want het mag niet zo zijn, dat belastinggeld in termen van verlichtende voorzieningen en faciliteiten voor een groep of groepering wordt gebruikt zonder dat men nagaat of deze personen, zelfstandigen en/of bedrijven in het belastingbestand voorkomen.”
De regering-Bouterse heeft binnen het steunpakket aan verlieslatende bedrijven en/of bedrijven die gebukt gaan onder de gevolgen van de coronapandemie, geld gegeven zonder te onderzoeken of ze bonafide zijn en of voorkomen in het belastingbestand, aldus Asabina. Hij vindt dat het begrip agrariër goed moet worden omschreven en dat duidelijk moet worden aangegeven aan welke voorwaarden men concreet moet voldoen om in aanmerking te komen voor voorzieningen en faciliteiten. Eén daarvan moet volgens de politicus een belastingverklaring zijn. “Hoe kan je een ondernemer financieren die buiten het fiscaal circuit opereert”, voegt hij eraan toe.
Hetzelfde geldt voor de lanti boto in het binnenland. Ook deze bootdiensten worden met belastinggeld in stand gehouden, terwijl de boothouders geen belasting betalen. “Er mag geen sprake zijn van discriminatie”, vindt de volksvertegenwoordiger. Daarom is nuancering van wie in aanmerking kunnen komen op zijn plaats alsook transparantie, checks and balances. De politicus wijst er verder op dat niet alleen in de kustvlakte aan landbouw en andere agrarische activiteiten wordt gedaan. Hij stelt dat in het binnenland meer boerinnen actief zijn dan in de kustvlakte en vreest dat de brandstofvoorziening voorbij zal gaan aan agrariërs in het achterland.
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname