Asabina: “Koopkrachtversterking is een onding in Suriname”

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, vindt dat koopkrachtversterking een onding is in Suriname. Hij deelde deze mening bij de behandeling van de wetten over de toekenning van salarisverhogingen aan de drie machten. Asis Gajadien, een van de initiatiefnemers van de wetten gaf aan dat er met de recente loonsverhoging sprake was van een verschuiving in de loonsverhouding tussen de laagste en de hoogste ambtenaren van 1 op 8 naar 1 op 3.
Gajadien zei dat de koopkrachtversterking, die wordt geïntegreerd in het salaris, de situatie aanzienlijk zal verbeteren. Asabina gaf echter aan het niet eens te zijn met deze redenering, omdat het bestaansminimum beter was toen de verhouding 1 op 8 was dan nu het geval is. Tegenwoordig is het laagste loon bij de overheid SRD 4.600, wat zelfs lager is dan het officiële minimumloon.
Vanaf juli wordt dit bedrag verhoogd naar SRD 5.290 en in januari naar SRD 10.000, maar Asabina vraagt zich af of deze verhogingen genoeg zullen zijn, gezien de voortdurende koersstijgingen. “Wie zegt mij dat in januari de koers niet verder zal stijgen?” vroeg Asabina.
Hij benadrukte dat de inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud in Suriname de koopkracht verder onder druk zetten. “Je kunt zeggen dat het koopkrachtverlies wordt verminderd, maar van koopkrachtversterking is geen sprake.”
Asabina illustreerde zijn punt door de explosieve prijsstijgingen van dagelijkse benodigdheden te noemen. “Bij het aantreden van deze regering kostte een ei SRD 1, nu is dat SRD 11. Brandstofprijzen zijn gestegen van SRD 6,75 naar rond de SRD 40, een stijging van meer dan 500 procent. Een gascilinder kostte voorheen SRD 45, nu SRD 300, en het bustarief is gestegen van SRD 1,75 naar SRD 15,” zei hij. Deze realiteit moet volgens hem niet worden genegeerd.
Daarnaast waarschuwde Asabina dat de situatie verder is verslechterd met de invoering van de 5 procent btw. “Als je die 5 procent btw rekenkundig meeneemt, zult u zien met hoeveel u achteruitgaat,” voegde hij toe. De BEP-fractieleider pleitte dan ook voor een duidelijke en gedetailleerde cijfermatige onderbouwing van de gepresenteerde maatregelen, zodat het effect op de koopkracht van de bevolking beter kan worden begrepen en onderbouwd.