Asabina: ‘Ik doe niet mee aan rioolpolitiek’

door

PARAMARIBO — “Het siert een vicepresident niet om op deze manier zijn medemens te bejegenen. Dit is riool politiek.” Zo reageert BEP fractieleider Ronny Asabina tegenover de Ware Tijd na de beschuldigingen van vicepresident Ronnie Brunswijk aan zijn adres, tijdens een bezoek aan Brokopondo.

In een video die sinds dinsdag viraal gaat op sociale media zegt Brunswijk dat de parlementariër tijdens de vorige regering heeft meegewerkt om cyanide toe te laten bij kleinschalige goudmijnbouw in Brokopondo. “Ze moeten nu niet doen alsof het door deze regering is geïntroduceerd. Zij hebben het gebracht naar Suriname. Niet deze regering”, beweert de vicepresident in de video.

“Deze mannen zijn zo bang voor hem. Alles wat hij zegt is ja en amen”Dit verhaal klopt volgens Asabina echter totaal niet, omdat hij geen DNA-lid was tijdens de vorige regering. “Ik weet niet wat er gebeurt met deze vicepresident. Hij heeft het tegen beter weten in gedaan”, benadrukt de gebelgde fractieleider. Hij ergert zich verder: “Ik weet niet met welk been hij uit bed is gestapt maar hij heeft voor me gelogen. Ik doe niet mee aan rioolpolitiek.”

Waarheid

Waar hij zich ook aan stoort is het feit dat zijn collega-parlementariër Fogati Aseri van de Abop ook daar was zonder Brunswijk te corrigeren. Ook districtscommissaris Ludwig Mendelzoon knikte bevestigend op de beweringen van de vp. “Deze mannen zijn zo bang voor hem. Alles wat hij zegt is ja en amen”, merkt Asabina op.

De fractieleider wijst erop dat er op een concessie van een Abop-ressortraadslid in het Kwangoegebied in Brokopondo ook cyanide wordt gebruikt. Asabina: “Dat moet de vp aan de orde stellen. Dat moet hij vertellen. Waarom is hij daar niet gaan filmen?”

Hij had verwacht dat Brunswijk zich anders zou opstellen in deze kwestie en niet met leugens zou komen op de gemeenschap. “Hij zou de mensen de juiste informatie moeten geven. Maar ik ga hem bellen en vragen om dit verhaal te corrigeren”, aldus Asabina.