Asabina hekelt niet overmaken gelden Cubaanse bursalen

Ronny Asabina, de fractieleider van de BEP, noemt de situatie van de zeventien bursalen in Cuba onvoorstelbaar, walgelijk, frustrerend en pijnlijk. Het nieuwe collegejaar van deze studenten is gisteren aangevangen, maar omdat de collegegelden niet zijn gestort, mochten zij de lokalen niet betreden.
“Voor de zoveelste keer laat de staat deze studenten in de kou en in de steek. Ik heb alle namen van de zeventien studenten genoegzaam en grondig doorgenomen en ik ben geen klinkende namen van rijken en top rijken in de samenleving tegengekomen,” stelt hij tegenover Suriname Herald. Asabina hekelt dat de toegezegde overmaking van gemiddeld US$ 8000 per student voor een collegejaar niet heeft plaatsgevonden. De politicus weet dat deze studenten het vorige collegejaar niet hebben kunnen afronden, vanwege achterstallige betaling.
“Ik begrijp de prioriteitstelling van de regering niet. Ik ben de kluts kwijt. Gebleken is dat er wel geld is om een extra auto voor een ambassadeur te kopen. Voorts is er geld om een stuk terrein waarvoor een burger gratis in aanmerking is gekomen over te kopen, tenminste voor een tarief dat marktconform is. Kennelijk is er geen geld om te betalen voor kennis.”
Asabina maakt zich boos dat er geen geld is om de Cubaanse medici en het verplegend personeel te behouden voor land en volk, juist nu Suriname afstevent op een humanitaire crisis in de volksgezondheid.
In juli zei minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning in het parlement dat het niet zo gemakkelijk is om geld over te maken naar Cuba. “Wij gaan ze niet in de steek laten, wij zijn continu bezig onze mensen daar te ondersteunen,” sprak minister Achaibersing. In juli hadden de studenten in Cuba reeds geruime tijd geen collegegelden ontvangen vanuit Suriname.
Vicepresident Ronnie Brunswijk zei toen dat de studenten sinds november vorig jaar dreigden uit hun appartementen gezet te worden. Hij heeft toen uit eigen zak voor eenentwintig studenten negen maanden lang US$ 500 per maand betaald aan verblijf en voeding.
Slechts de collegekosten moesten betaald worden. Doordat de collegegelden voor een langere periode niet waren betaald, konden bepaalde studenten geen examen doen. De Raad van Ministers (RvM) had goedgekeurd dat de collegegelden door de staat Suriname betaald zouden worden.
Naomi Hoever