De staat loopt jaarlijks honderden miljoenen mis door belastingontduiking, en volgens BEP-voorzitter Ronny Asabina, is het thans hoog tijd voor een grondige hervorming van het belastingstelsel. In een interview met Radio ABC, uitte hij scherpe kritiek op de huidige situatie, en deed hij concrete voorstellen om het belastingklimaat te verbeteren.
Volgens Asabina moet belastingafdracht niet enkel als een verplichting worden gezien, maar ook als een verdienmodel voor de staat. Waar landen wereldwijd gemiddeld meer dan 30 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) uit belastinginkomsten halen, blijft Suriname steken op ongeveer 16 procent. “De belastingontduiking is alarmerend hoog. Dat is onhoudbaar”, aldus Asabina. Hij pleit onder andere voor het verlagen van de inkomstenbelasting. “Momenteel betaalt men tot 38 procent, en dat is simpelweg te veel.” Asabina stelt voor het tarief terug te brengen naar 25 procent, om zo belastingmoraal en compliance te stimuleren. Ook de dividendbelasting, die nu op 25 procent ligt, zou volgens hem moeten worden verlaagd naar 15 procent, zodat bedrijven gestimuleerd worden, deze belasting daadwerkelijk af te dragen.
Daarnaast hamert Asabina op de noodzaak om de pakkans — de kans dat belastingontduiking wordt opgespoord en bestraft — te vergroten. “Zolang mensen zich ongestraft kunnen verschuilen voor de belastingdienst, blijft de situatie onhoudbaar. De overheid moet daadkracht tonen.” Een ander punt van zorg is de kleinschalige goudsector. Volgens Asabina laat de overheid hier een enorme kans liggen. Hij schat dat deze sector, mits goed gereguleerd en geordend, jaarlijks zo’n 500 miljoen Amerikaanse dollar, aan inkomsten kan genereren. “Dat geld kan een enorme boost geven aan de ontwikkeling van het land.” De BEP-voorzitter uitte ook kritiek op het gebrek aan actie vanuit de regering. “Ondanks duidelijke signalen en inzichten blijft een structurele hervorming uit. Het land dreigt ten onder te gaan aan de belangen van bepaalde groepen. De staat moet zijn rechtvaardig aandeel van de koek krijgen, en dat zie ik tot nu toe niet gebeuren”, aldus Asabina. Met zijn oproep hoopt de politicus een breed maatschappelijk debat aan te zwengelen over eerlijkere en effectievere belastingheffing, in het belang van duurzame ontwikkeling in Suriname.
The post Asabina: ‘Belastinghervorming noodzakelijk voor toekomst Suriname’ ..
- Focus op wat leerlingen en studenten kunnen tijdens Onderwi…..
- Over vernieuwing en wat gelijk moet blijven en waarom ouder…..
- Tweede fase uitwisselingsproject ‘Mi Tori’ gestart..
- Wereldtentoonstelling 2025 opent in Japan te midden van tur…..
- Verschil van inzicht over vervanging overleden verkiezingsk…..
- Bronto in Nickerie: “Ik steun Mathoera, maar het volk betaa…..
- President Santokhi schort grote projecten op na maatschappe…..
- Minister Mathoera neemt afstand van omstreden besluiten: “I…..
- DNA-fracties willen spoedvergadering over ernstige kwesties..
- ‘Stuitend hoe de integriteit van Wendy Jap A Joe is aangeta…..
- Frans regiment creëert kansen voor jongeren..
- Simons: “Wat deze regering achterlaat, is erger dan wat zij…..
- Lloyd de Meza brengt muzikale liefdesode uit: ‘Bouwen met J…..
- Denise Jannah hoofdvakdocent zanginterpretatie Conservatori…..
- Regering gebonden aan algemene beginselen van behoorlijk be…..
- Ruim 120 militairen moeten nog bevorderd worden..
- Bewolking met af en toe wat regen..
- President en OKB hebben overlegmoment..
- President Trump in uitstekende gezondheid volgens jaarlijks…..
- Woede bij politieke partijen over resultaat beroep bij pres…..
- Verbetering woningsituatie militairen prioriteit minister M…..