ARMOEDE IS EEN enorme grote boosdoener. Zeker armoede die generaties lang is doorgegaan of doorgaat, maakt het moeilijker om uit het dal te komen. Het pad vooruit lijkt uitzichtloos en er is vaak niemand in de omgeving die deze groep kan overtuigen dat het anders kan. Het is niet zelden een samenloop van situaties die uitzichtloos lijken en percepties die mensen hebben over wat de eigen rol is in hun ontwikkeling.
Daarom is armoedebestrijding nooit zo eenvoudig als een uitkering geven. Integendeel, mensen worden dan nog meer afhankelijk van de overheid. Er is een programma van stimulering, ondersteuning en begeleiding nodig om armoede te bestrijden. Deze maatregelen moeten op elkaar aansluiten en vooral goed worden gemonitord om verspilling, maar ook fraude, tegen te gaan.
De IDB en de Wereldbank noemen onderwijs en volksgezondheid belangrijke parameters om armoede te bestrijden in Suriname
Het is daarom een goede stap dat de Wereldbank een onderzoek heeft gedaan om na te gaan hoe armoede tegen te gaan. Deze strategie volgt op de resultaten van het onderzoek gedaan door de Inter- Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Dat onderzoek dat in juli 2024 is gepresenteerd, toont aan dat 17,5 procent van de Surinaamse bevolking arm is. Dat wees het Suriname Poverty and Equity Assessment van 2022 ook uit. De resultaten laten zien dat ongeveer 1,1 procent van de Surinamers in extreme armoede leeft en moet rondkomen met minder dan 2,15 US dollar per dag, nog geen SRD 100.
De IDB en de Wereldbank noemen onderwijs en volksgezondheid belangrijke parameters om armoede te bestrijden in Suriname. Daar moet aandacht zijn voor grote gezinnen en ook de mensen in het binnenland. In landen zoals Brazilië, Argentinië, Jamaica en Chili worden gezinnen die daarvoor in aanmerking komen en die ver onder de armoedegrens leven, voorwaardelijk ondersteund met geld. De voorwaarden zijn dat kinderen naar school gaan en ook regelmatig de arts bezoeken. Meestal krijgen ouders ook begeleiding bij het krijgen van een baan en er wordt gesproken over familieplanning.
Terwijl het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zeker tot 2016 nog bezig was dit programma onder de noemer ‘Bromki fu Tamara’ uit te voeren, hebben de makers van het Herstelprogramma, dat vanaf 2020 liep, geadviseerd om dat niet verder te doen. Volgens hen waren er namelijk al voldoende sociale hulpprogramma’s om armen te helpen. Die moesten alleen beter gaan samenhangen.
Nu, vier jaar later, is te zien dat de bestaande hulpprogramma’s niet of onvoldoende hebben gewerkt om de bestaande armoede het hoofd te bieden. Integendeel, mensen zijn armer geworden. Het zou van wijsheid getuigen om dit besluit te herevalueren, Want juist omdat het verkrijgen van geld werd gekoppeld aan onderwijs, gezondheidszorg en begeleiding zou het een goede strategie zijn om mensen duurzaam uit de armoede te halen.
- Man overlijdt na steekpartij bij Nene-sluis..
- DE POLITIEKE REALITEIT VAN GRATIE..
- WAT IS HET BELANG VAN DE WIJZIGING VAN HET PRIJSAANDUIDINGS…..
- Regering Ecuador schorst vicepresident voor verkiezingen 20…..
- Dodelijke bromfietsbotsing op Martin Luther Kingweg..
- President Santokhi: “Coalitieconflict vereist juridische en…..
- ALV volleybalbond verdaagd; start competitie onzeker..
- Militair omgekomen bij aanrijding; politieman zwaargewond..
- Politie houdt verdachte en helers aan voor diefstal..
- Tekort aan US-dollars nekt bedrijfsoperaties..
- Santokhi positief over achtste beoordeling IMF..
- Grondconversie wordt verruimd naar 2 hectare..
- Publiek kan vandaag nog genieten van Museumdag..
- VS en Mexico bereiken akkoord over waterleveringen Rio Gran…..
- Voorbereidingen parade 25 november vertraagd door gebrek aa…..
- Korpsleiding wil chaotische verkeerssituatie Groot-Paramari…..
- Suriname haalt goud en zilver de Pan-Amerikaanse Bench Pres…..
- SURINAAMSE RECHTSSTAAT VERBETERT..
- Grote kans op verspreide regenbuien..
- Man doodgestoken aan de Anton Dragtenweg..
- President rekent op positieve beoordeling bij achtste IMF-e…..