Minister Steven Mac Andrew in dialoog met de multi-disciplinaire Werkgroep Armoedegrensbepaling die haar tussentijdsverslag over de periode augustus 2024 – juni 2025 aan hem heeft overhandigd. (Foto: AW&J)
Het opzetten van een Nationaal Armoede Instituut is noodzakelijk om strategische en technische activiteiten en taken rond armoedebestrijding om te zetten in een formele structuur, eventueel binnen een nieuwe of bestaande organisatie of instituut. Dit staat in het tussentijds verslag van de Multidisciplinaire Werkgroep Armoedegrensbepaling die dinsdag is overhandigd aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J). De werkgroep onder leiding van Rosita Woodly-Sobhie zet zich in voor
een strategische positionering en aanpak van het armoedebeleid. Het armoede instituut zal naast beleid, de toezicht en monitoring van de sociale agenda ter hand moeten nemen. Onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas-Friperson, kreeg ook een exemplaar van het verslag. In het verslag is aangegeven dat het armoedevraagstuk structurele en permanente aandacht vereist, zeker met de versnelde ontwikkelingen binnen de olie- en gasindustrie, die zouden kunnen leiden tot grotere ongelijkheid en armoede. De resultaten van de negende volks-en woningtelling, bekend als Census-9 (2025), zijn noodzakelijk voor actualisering van de armoedegrenzen, zegt de werkgroep. In afwachting op de resultaten zijn tussentijds in samenwerking met de Wereldbank armoede-exercities, gebruikmakend van de Suriname Living Conditions survey (SSLC2022) databestand, uitgevoerd.Mac Andrew heeft eerder de noodzaak van het opzetten van een permanente armoede autoriteit benadrukt. De vaststelling van de armoedegrens moet volgens hem wetenschappelijk en met de nodige onafhankelijkheid geschieden, zodat het de samenleving ten goede komt en resulteert in grotere acceptatie van de uitkomst. Mac Andrew en Woodly-Sobhie zijn voorstanders van brede discussies om naast de vaststelling van een minimumloon en armoedegrens uiteindelijk ook te komen tot de vaststelling van een leefbaar loon. Zij onderkennen ook de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en niet-gouvernementele organisaties als noodzakelijk bij de bestrijding van het armoedevraagstuk in Suriname, schrijft de Communicatie Unit van AW&J.
- Misi Keti Koti-verkiezing viert vijftiende editie..
- Ambassadeur van Indonesië overhandigt geloofsbrieven aan pr…..
- Ambassade van Suriname in Guyana faciliteert ‘Diplomaat voo…..
- Rahemal: 18 jaar wateroverlast door structureel falen..
- Kapitein Walden in ere hersteld: ‘De traditie wordt levend …..
- Jonge Guyanese vervult ceremoniële ambassadeursrol voor Sur…..
- Indonesische ambassadeur overhandigt geloofsbrieven aan San…..
- Miljoenenfonds bij KPS biedt financiële zekerheid voor poli…..
- 20 BAVP’ers getraind in handhaving Tabakswet..
- SEOGS: Hoe ‘local content’ echt van de grond moet komen..
- 1,8 miljoen euro voor groene energie in Suriname via Vlaams…..
- KLM-vlucht vertraagd door technisch probleem..
- PAHO werkt met partners aan nieuw Caribisch gezondheids- en…..
- Meer zon, maar nog steeds onweersbuien..
- Principeovereenkomst tussen regering en RAVAKSUR Plus over …..
- SCVU is Koi Carper de baas..
- Twaalf mensen doodgeschoten tijdens feest in Mexicaanse sta…..
- Willem Bilkerdijk (86) Paramaribo 22-6-2025..
- Paus hekelt verval van internationaal recht..
- Lezing en culturele avond in het kader van 1 juli..
- Politiebond hekelt werkwijze minister Amoksi bij bevorderin…..