Argentinië overtreft 100.000 COVID-sterfgevallen

Argentinië is het vijfde land in Latijns-Amerika geworden dat 100.000 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 overtreft. Woensdag zei het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid dat het land de afgelopen 24 uur 614 nieuwe sterfgevallen heeft geregistreerd.
Het heeft nu 100.250 sterfgevallen door het coronavirus en 4,7 miljoen gevallen gemeld sinds het begin van de pandemie, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.
Argentinië is een van de zwaarst getroffen landen in Latijns-Amerika, maar het dagelijkse gemiddelde aantal gevallen is gedaald sinds een piek van vorige maand en de bezettingsgraad van IC-bedden daalt, hoewel landelijk nog steeds boven de 60 procent.
Het hoofd van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa Etienne, waarschuwde woensdag echter dat “het aantal infecties opnieuw toeneemt” in het land.
“Gevallen stijgen wanneer zelfgenoegzaamheid intreedt. We zijn allemaal moe, maar nadat we opeenvolgende pieken van infecties op dezelfde locaties hebben meegemaakt, moeten we deze cyclus doorbreken door vroegtijdig en consequent maatregelen op het gebied van de volksgezondheid te nemen”, zei Etienne tijdens een wekelijkse nieuwsbriefing.
De Argentijnse regering heeft eerder dit jaar de lockdownmaatregelen opnieuw ingesteld te midden van een tweede golf van infecties, waarvan sommige sindsdien zijn teruggedraaid. Het heeft een strikte limiet bij aankomst aan de grens om besmettelijke virusvarianten buiten te houden.
“Elk leven dat voorbij is, is een grote spijt voor mij”, zei president Alberto Fernández vorige week in een toespraak. “Ik garandeer je dat we in deze maanden niet zullen stoppen met het vaccineren van elke Argentijnse man en vrouw.”
Maar veel burgers worstelen nog steeds met de gevolgen van de pandemie. De 50-jarige Sandra del Valle Pereyra was naar de begraafplaats San Vicente in het centrum van Cordoba gekomen om de graven te bezoeken van haar ouders die beiden stierven aan COVID-19.
“Ik ben alleen gelaten”, vertelde Valle Pereyra aan Reuters, en zei dat zij en haar broers en zussen zich van elkaar afzonderden om besmetting te voorkomen. “Eerst stierf mijn moeder en daarna mijn vader. Ik weet niet meer wat ik moet voelen van deze vreselijke ziekte.”
“Het is niet alleen de pandemie die ons in dit land verdrinkt. Er is ook de enorme economische crisis”, zei Gaston Rusichi (34), van een team van brandweerlieden in Cordoba die de leiding hebben genomen over het overbrengen van de doden tijdens de pandemie.
Geen geld voor begrafenis”Veel familieleden bellen ons huilend op, niet alleen vanwege de dood, maar ook omdat ze het geld niet hebben… om een begrafenis te kunnen geven zoals iemand verdient”, voegde Rusichi eraan toe.
Tijdens de Argentijnse viruspiek in april was meer dan 80 procent van de IC-bedden in gebruik. Meer dan 20,6 miljoen mensen in het land hebben volgens de autoriteiten minstens één dosis van het vaccin gekregen, van wie 5,1 miljoen volledig zijn ingeënt.
Tot op heden heeft meer dan 60 procent van de volwassen bevolking en 45 procent van het totaal ten minste één dosis gehad.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald