PARAMARIBO — CeDePesca, een in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gevestigde niet-gouvernementele organisatie (NGO) die zich inzet om visbedrijven in Latijns-Amerika te helpen duurzamere praktijken in te voeren, werkt samen met de Surinaamse bedrijven Caribbean Sea Foods en Deep Sea Atlantic om een nieuw visserijverbeteringsproject (FIP) te ontwikkelen. Het project is gericht op het verbeteren van de duurzaamheid binnen de haak-en-lijn-visserij op de zuidelijke rode snapper, vermiljoensnapper, koningsmakreel en groupers.
De subsector, waarin vissers met lange en handlijnen werken, maakt gebruik van houten schepen onder Venezolaanse vlag, die een vergunning hebben en hun vangst in Suriname aanlanden. De vloot maakt doorgaans vistochten van twee tot drie weken en bewaart de vangst op ijs. Deze schepen opereren ook in de wateren van Guyana, Frans-Guyana en andere landen in het noordoostelijke deel van Zuid-Amerika.
“Het project is gericht op het verbeteren van de duurzaamheid binnen de haak-en-lijn-visserij op de zuidelijke rode snapper, vermiljoensnapper, koningsmakreel en groupers”
FisheryProgress
In 2023 verstrekte Suriname vergunningen aan 131 Venezolaanse haak-en-lijn-vissersschepen om te vissen binnen zijn exclusieve economische zone. De vangsten binnen de visserij bereikten vorig jaar bijna 3.300 ton, bestemd voor zowel buitenlandse als binnenlandse consumptie.
Volgens CeDePesca zouden toekomstige FIP’s binnen één jaar moeten voldoen aan de eisen voor actieve FIP’s. Deze projecten worden op FisheryProgress geplaatst om gebruikers te helpen kansen te identificeren om ontwikkelende FIP’s te ondersteunen en dubbele te voorkomen.
Verbanden
In Suriname zal CeDePesca de komende maanden een pre-beoordeling van de Marine Stewardship Council uitvoeren. De NGO heeft 21 lopende projecten in negen landen in Latijns-Amerika en heeft meer dan 140 leden, waaronder bedrijven, universiteiten en NGO’s. Het werkt samen met vissers, bedrijven, overheden, academische instellingen en andere NGO’s en internationale instellingen.
Naast het werken aan FIP’s, traint de organisatie anderen in het voldoen aan de principes van de Gedragscode voor verantwoorde visserij van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de FAO vrijwillige richtlijnen voor kleinschalige visserij en de FAO richtlijnen voor eco-labeling van visserijproducten. Het doet ook programma’s met waarnemers aan boord om de impact op niet-doelsoorten en habitats te beperken.
- Politiekorpschef en legerbevelhebber bespreken versterking …..
- Vrouw probeerde drugs cellenhuis in te smokkelen..
- Brandweer constateert illegale vuurwerkverkoop aan minderja…..
- Drugsvliegtuig stort neer bij Stondansi: Twee doden geborge…..
- SEOB: ‘Langetermijnvisie en stabiliteit nodig voor duurzame…..
- Schuldeisers Oppenheimer dreigen rente te verhogen..
- Gecrasht vliegtuig, 2 lijken en drugs bij Stondansivallen..
- Vliegtuigcrash in Stondansi-gebied: twee doden en vermoedel…..
- Alcoholgebruikers verstoren openbare orde..
- Drugsvliegtuig neergestort in Nickerierivier in Stondansi-v…..
- Vliegtuigcrash in het Stondansi gebied..
- Jörgen Raymann maakt doorstart met nieuwe show in Suriname …..
- Surinaamse man gruwelijk vermoord aangetroffen in Guyana..
- Chinalco-deal kan te allen tijde door DNA worden gestopt..
- Politie houdt verdachte aan na doodsbedreiging moeder..
- Veerverbinding tussen Albina en Saint-Laurent kampt met tec…..
- ‘Suriname moet agressiever strijden tegen drugshandel’..
- Su Aid heeft tot nu toe SRD 4.5 miljoen opgehaald..
- ‘Respectvolle uitvaart’ voor Bouterse..
- Bouterse geeft mijn zijn dood een trap tegen het schaakbord..
- Huur verkiest ABOP boven PL..