Arbeidsinspectie: ‘Geen direct gevaar mogelijke explosie’

15/08/2020 23:11 – Van onze redactie
: Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken  
PARAMARIBO – De dienst Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken zegt dat er “geen direct gevaar voor een mogelijke explosie” bestaat bij twee bergruimtes van ammoniumnitraat, waarvan één te Flora is. Ook zijn de “veiligheid, gezondheid en het welzijn van de werknemers niet in het geding”. Die bevindingen volgen na inspecties van gespecialiseerde arbeidsinspecteurs onder leiding van inspecteur-generaal Rowan Noredjo.
Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat de bergruimtes uitsluitend worden gebruikt voor het opslaan van ammoniumnitraat en wel volgens nationale en internationale bepalingen. De opslagplaatsen beschikken over voldoende ventilatie, de stof is in grote zakken verpakt zoals internationaal gebruik is en wordt voorgeschreven en in de werkruimtes zijn er brandblussers die gebruikt kunnen worden bij een beginnende brand. Daarnaast zijn de werknemers getraind in het werken met ammoniumnitraat en voorzien van de nodige beschermingsmiddelen. Er wordt met een kleurencode gewerkt, waarbij de methode ‘First in-First out’ wordt gehanteerd.
Ondanks de bevindingen zegt Arbeidsinspectie in beide bergruimtes een vinger aan de pols te zullen houden. De aanleiding voor de inspecties was de verwoestende explosie van ammoniumnitraat in de Libanese hoofdstad Beiroet. Toen duidelijk werd dat deze stof is opgeslagen in onder meer de woonwijk Flora kwam de buurt in opstand. Geëist werd dat het materiaal onmiddellijk werd verwijderd. De bewoners wilden daarnaast binnen een week uitleg over de wijze waarop het materiaal nu is opgeslagen, waarbij een vertegenwoordiging van de bewoners en de bedrijven in de omgeving, breedvoerig moest worden geïnformeerd over wat de huidige stand van zaken is. Ook werd gevraagd om militaire cq zeer deskundige bewaking van het complex en schoonmaak van de omgeving.
Een groot deel van de ammoniumnitraatvoorraden in Suriname is eigendom van Newmont en Rosebel Gold Mines, die het spul als explosief gebruiken bij de mijnoperaties. Goudmaatschappij Newmont heeft vorige week in een persbericht aangegeven dat het ammoniumnitraat volgens internationaal gangbare normen is opgeslagen onder beheer van Haukes, die ervaring met dergelijk materiaal heeft. Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing zei eerder deze week tegen de Ware Tijd dat een voorlopige evaluatie van de in Paramaribo aanwezige voorraden ammoniumnitraat heeft aangetoond dat er “geen direct ontploffingsgevaar” is.
Ammoniumnitraat is opgeslagen in de munitiebunker van het Nationaal Leger, de Kuldipsingh-haven en een magazijn van Haukes. Dinsdag was er een eerste inspectie van de verschillende opslaglocaties. Op basis van de rapportages gaat worden besloten of de voorraden al dan niet op andere locaties opgeslagen moeten worden. “Ik kan de samenleving de geruststelling geven dat er geen dreigend gevaar voor een explosie is”, zei NCCR-coördinatorJerry Slijngard tegen de Ware Tijd. Volgens Arbeidsinspectie is ammoniumnitraat een witte, zoutachtige vaste stof die wordt gebruikt als kunstmest. In pure vorm is het niet licht ontvlambaar. Ammoniumnitraat is explosief wanneer het vermengd raakt met koolstofverbindingen zoals brandstof.
  Tweet 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname