door Steven Seedo
PARAMARIBO — De Surinaamse kasekogroep Aptijt viert op 4 juli haar dertigjarig bestaan met een groots jubileumconcert in de poptempel Paradiso in Amsterdam. De feestelijke avond belooft een onvergetelijke belevenis te worden, vol opzwepende muziek, dans, cultuur en nostalgie.ADVERTISEMENT
Voor deze bijzondere gelegenheid heeft de band een repertoire samengesteld met muzikale hoogtepunten uit haar drie decennia lange carrière – van de oprichting op 1 juli 1995 tot heden – met klassiekers als ‘Ayo Ayo’, ‘Boeke’, ‘Pompetrolie’, ‘Kaka Yu Baka’, ‘Hoge Bil’ en ‘Ibri Bodjeh’, maar ook nieuw materiaal waarmee de groep zich opnieuw probeert te verbinden met jongere generaties.
“30 jaar Aptijt is een mijlpaal van formaat. We hebben drie generaties bediend, zonder onze muzikale identiteit te verliezen”
Het optreden in Paradiso vormt het startpunt van een speciale jubileumtournee door Europa, die Aptijt in juli en augustus langs onder meer Nederland, België en Spanje brengt. Naast de hoofdact zijn er gastoptredens van artiesten die nauw verbonden zijn met de Surinaamse muziekcultuur, onder wie Kenny B, Jackson Blai, One Man Clau, Patrick ‘Teve’ Tevreden, Ruben ‘Stoffie’ Muringen, Romario Dosi, Wendel ‘Haroen’ Bendt van de Corona Band, Marlon ‘Halve’ Ristie van La Caz, Ross & Iba, Chemelda, Poppe, Badderman, Avion Boyz en La Rouge.
Ook oud-leden van Aptijt zullen het podium betreden, onder wie Clyde Power, Gyver, Winston Macnack (voorheen van Combinatie XVI) en andere prominente figuren. De presentatie van de avond is in handen van cabaretier Roué Verveer, MC Sidlit Purperhart en MC THB Mozes.
Een week na de show in Amsterdam, staat Aptijt op 11 juli in Club Villa Thalia in Rotterdam. Op 3 augustus volgt het Kwaku Summer Festival in Amsterdam-Zuidoost. Daarna reist de groep af naar België voor een show op het befaamde festival Antilliaanse Feesten op 7 augustus, waar ze voor de zesde keer zal staan. Aptijt voegt zich in het rijtje van legendarische acts als Kassav, die meerdere keren werden gevraagd voor het festival.
Drie generaties
Ook in Suriname zal het jubileum niet onopgemerkt voorbijgaan. Volgens voorzanger en manager Michael Deira wordt er gewerkt aan een groots opgezette viering in eigen land als teken van waardering aan de gemeenschap. “Dankzij de steun van fans, de media én constructieve kritiek is Aptijt uitgegroeid tot wat het vandaag is: een muzikaal monument van Suriname”, stelt Deira in gesprek met de Ware Tijd.
Hij vervolgt trots: “30 jaar Aptijt is een mijlpaal van formaat. We hebben drie generaties bediend, zonder onze muzikale identiteit te verliezen. Onze stijl is een pittige mix van kaseko, kawina, aleke, r&b, afrobeat en hiphop. Je kunt er niet bij stil blijven zitten. En nee, wij zijn geen kaboelaband.”
De groep werd gevormd door Michael Deira en Steven Redout, die elkaar leerden kennen bij de kawinaband Sukru Sani. In 1996 verscheen het eerste album. Sindsdien veroverden ze het publiek in binnen- en buitenland, met optredens op onder meer het Zomercarnaval in Rotterdam en tournees door Europa.
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..