PARAMARIBO — Er bestaat in Suriname nog geen formele gezamenlijke bestuursstructuur die zeggenschap heeft over het woongebied van de tribale samenlevingen en de natuurlijke hulpbronnen (goud en hout). Dit blijkt uit het promotieonderzoek van bestuurskundige Ine Apapoe aan de Vrije Universiteit van Amsterdam maandag.
Traditioneel en modern overheidsbestuur opereren los van elkaar, en werken elkaar ook tegen. “Gezamenlijk duaal bestuur is in ieders belang, zeker ook van de traditionele gemeenschap. De gebrekkige structuur leidt er toe dat binnen het moderne én het traditionele bestuur private belangen ten koste kunnen gaan van het publieke belang,” concludeert Apapoe in haar onderzoek waarmee zij de graad van doctor heeft verkregen.
Goed bestuur
Apapoe is richtingscoördinator van de studierichting Public Administration aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ze voerde haar onderzoek naar de invulling van modern, traditioneel en duaal bestuur in Suriname uit tegen de achtergrond van de steeds toenemende aandacht voor de rol van traditionele samenlevingen bij het bestuur van de gebieden die zij al eeuwen bewonen.
‘Duaal bestuur moet leiden tot duurzame investeringen vanuit de middelen van deze sectoren voor de ontwikkeling van het Surinaamse binnenland’
De decennialange discussies over wie recht heeft op het land van de inheemse en tribale samenleving, heeft niet alleen in Suriname maar ook in andere delen van de wereld bijzondere aandacht. De prominente aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen leidt vaak tot conflicten. Dit vraagt om aandacht van overheden en tribale autoriteiten om gezamenlijk te zoeken naar een manier om deze gebieden en vooral de natuurlijke hulpbronnen te besturen, met specifieke aandacht voor goed bestuur.
Duaal bestuur
Apapoe’s onderzoek telt meer dan 300 pagina’s en is volgens de VU interessant voor overheidsbesluiten die genomen worden over het exploiteren van de natuurlijke hulpbronnen in traditionele woongebieden. Haar bevindingen bieden een perspectief bij het oplossen van het grondrechtenvraagstuk van de traditionele samenleving. Apapoe stelt een formele duale bestuursstructuur voor, waarbij het modern en traditioneel bestuur samen besluiten nemen over en zeggenschap hebben over de natuurlijke hulpbronnen in de woongebieden van de traditionele samenleving.
“Duaal bestuur moet leiden tot duurzame investeringen vanuit de middelen van deze sectoren voor de ontwikkeling van het Surinaamse binnenland. Het is van belang dat dit duaal bestuur een juridische grondslag heeft en als zodanig haar werkzaamheden uitvoert met in achtneming van de belangrijke waarden van goed bestuur, zoals integriteit, democratie en wederzijds respect”, vindt Apapoe.
Onderzoek
Apapoe voerde haar onderzoek uit in Suriname, bij de Ndyuka (Aukaners). Om de relatie tussen het modern en traditioneel bestuur te bestuderen en te analyseren, selecteerde zij drie casestudies: houtkap, goudwinning en onderwijs.
- VS en Mexico bereiken akkoord over waterleveringen Rio Gran…..
- Voorbereidingen parade 25 november vertraagd door gebrek aa…..
- Korpsleiding wil chaotische verkeerssituatie Groot-Paramari…..
- Suriname haalt goud en zilver de Pan-Amerikaanse Bench Pres…..
- SURINAAMSE RECHTSSTAAT VERBETERT..
- Grote kans op verspreide regenbuien..
- Man doodgestoken aan de Anton Dragtenweg..
- President rekent op positieve beoordeling bij achtste IMF-e…..
- Oud-president Morales uitgesloten van presidentsverkiezinge…..
- Korpsleiding buigt zich over oplossingsmodel verkeerssituat…..
- Bromfietser laat leven in Nickerie..
- Meteodienst: Overwegend zonnig met buien..
- Abrahams geen voorzitter meer verkiezingscommissie NDP..
- Jogi over kritiek rond grondconversie: na soso dyarusu..
- Twee miljoen euro voor tegengaan gevolgen extreme droogte M…..
- Meer banken veranderen valutabeleid drastisch..
- Badderman in concert in de Anthony Nesty Sporthal..
- Miss Universe Suriname 2025 Chiara Wijntuin voelt zich vere…..
- Girdhari: Stijging wisselkoers door verslapping beleid..
- Politie Nickerie plaats notoire dief achter slot en grendel..
- Gestolen bromfiets via WhatsApp opgespoord in Nickerie..