Tekst en beeld Audry Wajwakana
COMMEWIJNE — “Het is een Surinaams verhaal over Anton de Kom, dus we gaan een beetje dieper. Mensen kennen hem als verzetsstrijder, maar wij vertellen zijn verhaal vanaf zijn geboorte,” zegt Gerard Alberga, directeur van het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam. Terwijl hij dit aan de Ware Tijd zegt, vormt zich een lange rij voor het gebouw waar de nieuwe Anton de Kom-tentoonstelling is ondergebracht. ADVERTISEMENT
Bezoekers zijn nieuwsgierig naar de nieuw expositie, en ook bij de lekkernijen- en drankstands groeit de drukte. De tentoonstelling is zondag feestelijk geopend in het Openluchtmuseum in het district Commewijne onder grote publieke belangstelling. De opening ging gepaard met kunst- en culturele optredens, story telling en workshops, waar jong en oud samenkwamen om het leven, werk en gedachtegoed van de Surinaamse vrijheidsstrijder en schrijver te eren.
“In een vitrine liggen Anton de Kom handgeschreven manuscripten, tastbare bewijzen van zijn nalatenschap”
Bezoekers konden deelnemen aan percussieworkshops en een screenprint maken van een Anton de Kom-silhouet op pangi-textiel. Bij binnenkomst in de expositieruimte trekken de enorme billboards met teksten en afbeeldingen aan de muur meteen de aandacht. In het midden van de ruimte staat een kunstinstallatie van een houten tafel met de tekst ‘Wan dé mi e kon baka’.
Er is ook een animatiefilmpje waar in een tijdlijn het leven van de bekende vrijheidsstrijder en schrijver wordt weergegeven. In een vitrine liggen Anton de Kom handgeschreven manuscripten, tastbare bewijzen van zijn nalatenschap. De inrichting is volgens de museumdirecteur bewust intiem gehouden, zodat bezoekers zich dicht bij het verhaal voelen.
De expo is een samenwerking tussen het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam en het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. In Suriname wordt het gedragen door projectleider Ann Hermelijn, tekstschrijver Alida Neslo en beeldend kunstenaar Ken Doorson, in samenwerking met het Nationaal Archief Suriname, NAKS, Museum de Lakenhal en Universiteit Leiden.
De beeldend kunstenaars Ruben Cabenda en Dhiradj Ramsamoedj leverden ook een bijdrage. Hoewel de tentoonstelling oorspronkelijk uit het Openluchtmuseum Arnhem in Nederland komt, is de versie in Suriname volledig aangepast aan de lokale context. De teksten zijn herschreven en het verhaal wordt verteld door Anansi, een verwijzing naar de Anansi tori’s van Anton de Kom.
De expositie sluit volgens Alberga naadloos aan op de bestaande tentoonstellingen over de Surinaamse migratiegeschiedenis. Later dit jaar volgt een nieuwe tentoonstelling over de slavernijgeschiedenis, waarvoor er momenteel cellen worden gerestaureerd. Vanaf maandag (24 maart) zullen schoolklassen de tentoonstelling bezoeken. In totaal worden tussen nu en juni vijftig klassen verwelkomd, volledig gefaciliteerd door de organisatie.
Bezoekers lezen de teksten op de bilboards over de strijder en schrijver Anton de Kom.
- Moddergooien..
- Video waarin Simons en Abrahams felle woordenwisseling hebb…..
- Ledenvergadering vakbond beïnvloedt zorgverlening Academisc…..
- PVP vangt bot bij de rechter voor alsnog indienen kandidate…..
- AWJ en ACT bundelen krachten voor trainingen binnenland..
- Kantonrechter wijst verzoek PVP om tijdsverruiming af..
- Laatste reactie op Nagessar..
- Hoe verder na IMF..
- Somalia moderniseert luchtmacht met Turkse T129 ATAK-gevech…..
- Overuren medewerkers STVS deze maand uitbetaald..
- VHP bedankt PL-voorzitter Paul Somohardjo..
- Chevron krijgt extra tijd om Venezuela te verlaten..
- ‘Wan breyti boskopu’ door gebruik AI geschrapt uit Suripop …..
- Nederlandse vrouw gearresteerd op luchthaven Hongkong met 1…..
- RGD zet stappen richting financiële zelfstandigheid..
- CHS: ‘Minister Biza mag wél op DNA-kandidatenlijst staan…..
- Startsein voor bouw zeedijk langs Brantimakkaweg..
- Rusland: Wij worden de grootste partij na 25 mei..
- Asabina: ‘Raymond Landveld is mijn presidentskandidaat’..
- Dief vlucht maar wordt door eigenaar ingerekend..
- Natio voor de tweede keer in de geschiedenis naar Gold Cup..