In de strijd tegen corruptie, heeft de regering wederom een belangrijke stap gezet. De Anti-Corruptie Commissie, onder leiding van voorzitter Carmen Rasam, heeft op dinsdag 5 november 2024 voorstellen voor wijzigingen in de Anti-Corruptiewet gepresenteerd. Dit geschiedde op het Kabinet van de President in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.
Van de Anti-Corruptiewet, bestaande uit 22 artikelen zijn er bijkans 16 artikelen in het concept gewijzigd. Volgens de commissie zijn er definities aangepast in verband met de taken en bevoegdheden die aan de commissie zijn toegewezen. Deze herzieningen zijn uitgevoerd met oog op de ‘structural benchmark’ van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarbij een grondige evaluatie van de nationale wetgeving werd verricht. Uit dit onderzoek bleek dat er verbeteringennodig zijn op het gebied van verificatie en publicatieprocedures. Volgens president Santokhi wordt er op internationaal niveau uitgekeken naar de behandeling van de anti-corruptie wet. Hij benoemt in dit kader onder meer het IMF, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Wereldbank, waarmee Suriname samenwerkingsrelaties heeft.
De president verwacht heel vooral gauw in dialoog te treden met het IMF betreffende de wijziging van de wet. Hoewel het wetsontwerp al vergevorderd is, moeten nog enkele openstaande punten worden aangescherpt om tot een goed resultaat te komen. “Wij hebben een perfecte wet nodig, die volledig aansluit bij het Surinaamse rechtssysteem”, onderstreepte het staatshoofd. Het is de bedoeling om de definitieve versie binnenkort ter goedkeuring aan te bieden aan de regering en de Nationale Assemblee (DNA), waarna de implementatie kan volgen. De Anti-Corruptie Commissie blijft zich inspannen om het ontwerp wet verder te verfijnen en zal op korte termijn opnieuw bijeenkomen met de president om de overige punten te bespreken.
- Huisvuil zal voorlopig blijven liggen..
- Rodri’s Ballon d’Or ‘wat het Spaanse voet…..
- Training voor ECD-medewerkers over wijzigingen in het prijs…..
- Vaarwel Bronto! Of toch niet?..
- Eerste vrouwelijke stand-up comedian in Suriname: Chelle Li…..
- Openbaar Ministerie en DEA slaan handen ineen tegen drugscr…..
- Meer dan 7500 rijbewijzen al langer dan een jaar niet opgeh…..
- DEA en procureur-generaal tekenen overeenkomst..
- Geloof in eigen kunnen..
- Nog steeds sprake van toename criminaliteit in het binnenla…..
- DEA en OM versterken samenwerking met ondertekening MOU..
- OM en DEA gaan intensiever samenwerken in strijd tegen drug…..
- Minister EZ uit bezorgdheid over verhoging douanekoers..
- Besluit over nieuwe IMF-lening op bord komende regering..
- Twee scholieren LTS 4 ernstig verwond..
- Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt om geen ‘fashion …..
- WUR en Naturalis: Herkomst marron-rijstvariëteiten ontrafel…..
- Viering ‘Week van het Nederlands’ op de ambassade van Surin…..
- Eerste brandveiligheidsbedrijf geopend in Nickerie..
- Supermarkten te Para gesloten door ECD na controle..
- Bushouders eisen uitbetaling achterstallige brandstofcompen…..