Anne-Marie Hunsel en Diego Pos koninklijk onderscheiden

Amsterdam — Zangeres en songwriter Anne-Marie Hunsel, de diva van het Surinaamse levenslied, was vrijdag een van de 41 mensen in Amsterdam die tijdens de traditionele lintjesregen koninklijk werd onderscheiden. Burgemeester Femke Halsema onderscheidde hen tijdens een feestelijke ceremonie in het Concertgebouw. Ook de in Paramaribo geboren scenarioschrijver, regisseur en producent Diego Pos kreeg een decoratie opgespeld.

Een draaiorgel met ‘Geef mij maar Amsterdam’, kleurrijke macarons en opgewekte Amsterdammers: alles was in de kleine zaal van het Concertgebouw gemaakt voor, zoals Halsema zei, “de leukste dag van het jaar.” Vrijwel alle lintjesdragers waren onder valse voorwendselen naar het Concertgebouw gelokt. “Het spijt me als u een boeiende vergadering dacht te hebben”, sprak Halsema.ADVERTISEMENT

“Hunsel behoorde tot de eerste generatie bewoners van Zuidoost, waar ze Nederlanders en Surinamers met elkaar verbond”

Dit jaar kregen 41 Amsterdammers een onderscheiding van de burgemeester. Onder hen dus de in Suriname geboren levensliedvertolker Anne-Marie Hunsel wordt door haar fans ook wel de Surinaamse André Hazes genoemd. In 1968 vloog de toen 24-jarige zangeres van Suriname naar Amsterdam, waar ze na een paar jaar haar weg vond in de muziekwereld en daar ook van kon leven.

‘Gado bles’ Sranankondre’

De inmiddels 81-jarige Hunsel, die nog altijd in Amsterdam-Zuidoost woont, boekte grote successen met onder meer haar levensliederen ‘Gado bles’ Sranankondre’ en ‘Mi Dren’. In zowel Suriname als Nederland werden die liederen hits en worden nog steeds door Surinamers over de hele wereld gezongen.

Hunsel behoorde tot de eerste generatie bewoners van Zuidoost, waar ze Nederlanders en Surinamers met elkaar verbond. Voor die verbindende rol heeft ze nu een onderscheiding gekregen. “Voor veel mensen gold: we hebben weinig geld, we moeten iets voor elkaar betekenen”, zei Hunsel in 2018. “Dat was de sfeer hier (…). Ik heb veel opgetreden in de Bijlmer. Als er een buurthuis of verzorgingsflat werd geopend, kwam ik zingen” Daarnaast was ze op elk Surinaams festival in Nederland van de partij, zoals Kwakoe in Amsterdam.

Diego Pos was de andere Amsterdammer met Surinaamse roots die ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander in het zonnetje werd gezet en evenals Hunsel als Lid in de Orde van Oranje-Nassau huiswaarts keerde. De 69-jarige Pos heeft die eer vooral te danken aan zijn inzet voor het Amsterdamse Westerpark, met name als voorziening voor buurtbewoners.

Hij is voorzitter van het bestuur van de Vrienden van het Westerpark, volgens Pos “het leukste park van Amsterdam”. Het is in zijn ogen aan actieve buurtbewoners te danken dat het park in deze vorm bestaat. Het Westerpark is inmiddels ‘kraamkamer’ aan het worden van nieuwe, kleinere festivals.

Zoon Hugo Pos

Pos is geboren in Paramaribo en verhuisde op zijn achtste naar Nederland. Daar studeerde hij later culturele antropologie/niet-westerse sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook studeerde hij in 1984 af aan de Nederlandse Filmacademie en werkt sindsdien als scenarioschrijver, regisseur en producent.

Hij schrijft in die hoedanigheid dramaproducties en vervaardigt documentair/educatieve programma’s en opdrachtfilms. Hij is zoon van de in 2000 overleden bekende Surinaamse schrijver Hugo Pos.