“Identiteit is bijzonder belangrijk voor pubers, omdat ze in die fase zitten van volwassen worden, maar het houdt ook volwassenen bezig. In Suriname zeggen we vaak ‘het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt, zodat je weet waar je naartoe gaat’. Dus tijdens dit traject hebben we stil gestaan bij vragen als ‘wie ben je?’, ‘waar kom je vandaan?’, ‘wie is je familie?’, maar ook bij ‘wat vind je leuk?’, ‘wat zijn je karaktereigenschappen?’, ‘waar komen je voorouders vandaan?’ en ‘wat is je cultuur?’.” Dit zegt Coco van Duivenvoorde, directeur van Villa Zapakara, in gesprek met de Ware Tijd naar aanleiding van het kunst uitwisselingsproject ‘Mi Tori’ tussen jongeren van twaalf tot zestien jaar in Suriname en Nederland. Zaterdag was in TBL Cinemas de presentatie door de deelnemers, waarbij aanwezigen mochten stemmen over de filmpjes. Er werd ook een website gelanceerd.
Tekst en beeld Tascha Aveloo ADVERTISEMENT
Jongeren uit beide landen hebben met de app ‘Stop Motion’ animatiefilmpjes van elk tien tot vijftien seconden gemaakt over het thema ‘identiteit’. Ze moesten vanuit het verhaal dat zij over zichzelf hadden samengesteld figuurtjes knippen die laag op laag in de app zijn verwerkt tot een filmpje. “Daarnaast hebben ze ‘spoken word’ geleerd van Zulile Blinker, zodat ze tekst konden plaatsen bij hun filmpje.”ADVERTISEMENT
“Als we programma’s maken, grijpen we heel vaak terug naar materiaal dat uit Nederland komt, maar we merken daarbij dat het niet aansluit bij de kinderen hier”
In Suriname hebben aan het project kinderen van Galibi, Pikin Slee en Paramaribo meegedaan en in Nederland waren het scholieren in de stad Almere en op het eiland Vlieland. Het project is een initiatief van Villa Zapakara, in samenwerking met de Nederlandse organisatie Underdocs van Mirjam Marks en is gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Cultuurfonds en Club Kolibrie. In Suriname werden de kinderen tijdens workshops begeleid door kunstenaars Ruben Cabenda en Annemarie Daniël en spoken word collectief Kokolampu onder begeleiding van Blinker.
Kwetsbare verhalen
Van Duivenvoorde zegt dat er enkele heel kwetsbare verhalen zijn gedeeld, zoals van jongeren die op school te maken hebben met pesten of die voelen alsof ze niet worden geaccepteerd. “In Nederland zijn er filmpjes gemaakt over religie, waarbij jongeren zich afvragen of ze wel geloven in de religie waarmee zij zijn opgegroeid of opgroeien in een dorp of op een eiland.”
Ze noemt het opmerkelijk dat er overlappende thema’s zijn die terugkomen in de verhalen van zowel Surinaamse als Nederlandse kinderen. “Deze keer hebben we digitale media gebruikt. Het is een app, maar is in ‘analoge vorm’. We hebben de kinderen niet digitaal laten tekenen, maar door het werken met uitgeknipte vormen, hebben ze gezien wat monteren is en hoe het proces van film maken eigenlijk in elkaar zit.”
Elk kind moest een storyboard maken om elke scene uit te zetten en tijdens de spoken word-workshop leerden ze hun eigen stem, hun eigen verhaal te ontwikkelen. “Het zijn persoonlijke verhalen. En we wilden ook werken met kinderen die niet in Paramaribo wonen.”
Identiteit
Villa Zapakara lanceerde een zelf geproduceerde educatieve film in samenwerking met Scene Production met als thema identiteit. “Als we programma’s maken, grijpen we heel vaak terug naar materiaal dat uit Nederland komt. Maar we merken daarbij dat het niet aansluit bij de kinderen hier.”
Om het thema te bespreken vanuit het Surinaamse perspectief is dit filmpje gemaakt en vertaald in het Sranantongo, Kaliña en Saramaccaans. Dit vertalen bleek een hele opgave, want er zijn tal van ‘nieuwe woorden’, zoals tv, social media, likes en volgers, die niet bekend zijn in die talen. “Vooral het Kaliña heeft een kleine woordenschat dus er moest daar rekening mee gehouden worden in de uitleg en het verloop van het beeld dat we zien op het scherm.”
Het is een korte film waar een Surinaams meisje, van wie de vader marron is en de moeder Javaan, praat over ‘posten’ op social media. Ook de invloed van social media op de identiteit wordt zichtbaar, om te conformeren naar wat is ‘gewild’ om meer ‘likes’ te krijgen. Of durven om authentiek te zijn in de identiteit en te posten wat iemand zelf wil en de eigen identiteit zichtbaar te maken. Het filmpje sluit in taalgebruik – een mix van Nederlands, Engels en Sranantongo – aan op de hedendaagse jongeren.
Gedachtewereld kinderen
De hele korte filmpjes van de kinderen volgden elkaar in rap tempo op, waarbij te zien was wat er allemaal leeft in de gedachtewereld van kinderen in stad en district. Van opstaan om half vijf om met de boot naar school te gaan op Pikin Slee, tot liefde voor de cultuur op Galibi, tot durven te praten over gevoelens van …
- Dorpsbestuur Pokigron legt knelpunten voor aan president..
- Op weg naar 25 mei: Santokhi sluit zichzelf bij voorbaat ui…..
- Santokhi heeft geen moeite met ambities van partijgenoten..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting houdt aan..
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar..
- Annand Jagesar waarschuwt voor risico’s bij olie-exploitati…..
- Tyrone Spong verliest bij rentree..
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)..
- Brunswijk baseert groei ABOP op aantal mensen dat zijn kabi…..
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..
- Oud-president Wijdenbosch wordt zaterdag begraven..
- Kort geding over CHof-uitspraak auteursrechten ingetrokken..
- Bewoner en kleinkinderen ontsnappen aan woningbrand..
- Kelvin Koniki wordt morgen toegelaten tot De Nationale Asse…..
- Personeel PCS weer aan het werk na uitbetaling achterstalli…..