‘Angst inboezemen helpt niet’

22/12/2020 10:01 – Amanda Palis

Volgens John Codrington is de menselijke interactie moeilijk te stoppen. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Dat het besef er nog niet in zit dat Covid-19 “geen gewone griep” is, vindt Public Health-specialist Ruben del Prado “heel jammer”. “Een besmetting met Covid-19 kan voor sommige mensen op een griepje lijken, maar anderen zullen serieuze, professionele medische zorg nodig hebben, waarbij ziekenhuisopname en zelfs intensieve zorg noodzakelijk kunnen zijn”, maakt hij ten overvloede duidelijk.
Del Prado kan zich daarom niet voorstellen dat er mensen zijn binnen de samenleving die nog feesten organiseren. “Je breekt niet alleen de voorgeschreven regels, maar brengt andere mensen ook nog in gevaar.” Hij wijst erop dat het belang van de preventiemaatregelen is om veel besmettingen tegelijk te voorkomen. “Ons gezondheidszorgsysteem kan instorten, wanneer de ziekenhuizen vol en onze zorgverleners uitgeput zijn”, waarschuwt Del Prado in gesprek met de Ware Tijd.
Waar er volgens hem ook aandacht aan moet worden geschonken, is dat mensen die als niet meer infectieus zijn verklaard nog lange tijd ernstige nagevolgen van de ziekte kunnen hebben. “Er zijn mensen, ook jongeren, die na ‘genezen’ te zijn verklaard last hebben van ademhalingsproblemen of ernstige vermoeidheid. Dat ze zijn ontslagen en genezen zijn verklaard wil niet zeggen dat ze beter zijn”, benadrukt Del Prado. “Het virus kan langdurige schade aanrichten in de longen en in andere organen, onder andere door stolsels.”
John Codrington, hoofd klinische chemie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), is voorstander van een andere aanpak. Volgens hem moet in de communicatie van de regering de bevolking geen angst worden aangejaagd. “We moeten de mensen juist leren dat zij een besluit moeten nemen waarvan de risico’s weloverwogen zijn. We kijken naar de cijfers en de mensen worden alleen angst aangejaagd. Dat werkt niet, want we weten dat niet alle groepen zich zullen houden aan de maatregelen, dus besmettingen zullen er altijd zijn”, stelt hij.
Codrington, die begrip heeft dat burgers vooral in december bij elkaar willen zijn, vindt dat menselijke interactie moeilijk is te stoppen. “Anders moeten we een week een totale lockdown inlassen willen we echt de besmettingen terugbrengen.” Hij is eerder voorstander van een ‘sociale bubble’. Burgers zouden moeten nadenken met wie hun essentiële contacten zijn met wie ze dagelijks contact willen onderhouden. “Zo verklein je de kans ook dat mensen zich belemmerd voelen in socialiseren. Ze gaan goed nadenken over wie zij toelaten in hun bubble”, meent Codrington.
Hij wijst op een ernstig manco – het ontbreken van een gedragsspecialist – in het Covid-19 team. Zo een persoon zou de communicatie met de gemeenschap moeten voeren. “Zo iemand kan dan beter adviseren hoe we bepaalde maatregelen het best kunnen communiceren. Want angst inboezemen werkt niet.” Del Prado, die gedragswetenschapper en publieke gezondheidszorg communicatiespecialist is, heeft vaker gesproken over wat Codrington aanhaalt. Ook hij heeft er begrip voor dat het vooral in december niet gemakkelijk is om sociale contacten te beperken. “Maar als we even geduld opbrengen en ons aan de maatregelen houden dan komen we er wel uit”, zegt hij optimistisch.
De huidige situatie ziet hij niet als “nieuw normaal”, maar als “anders”. “Het wil zeggen dat we, in deze maand december, met heel veel respect voor elkaar – ook met respect en grantangi voor de frontliniewerkers in de gezondheidszorg – de feestdagen anders moeten vieren en het jaar ook aangepast moeten afsluiten. Er komen nog zoveel decembers. Laten we daarom onszelf en anderen gezond houden. Dat is blijk geven van respect”, aldus Del Prado.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname