Andere ondernemer ingezet voor vuilophaal Para

PARAMARIBO — Al geruime tijd zijn vuilophaal en drinkwatervoorziening een probleem in Para. Deze twee onderwerpen zijn daarom ook de hoofdpunten geweest in het overleg tussen de Federatie van Para Plantages en de regering op het Kabinet van de President.
De kwestie rondom afvalbeheer ontstond doordat de aannemer die oorspronkelijk verantwoordelijk was voor vuil ophaal niet werd betaald. “Hoewel de overheid een andere ondernemer heeft ingezet om het afval op te halen, wordt er gevraagd dat de oorspronkelijke aannemer alsnog wordt uitbetaald”, zegt de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht.

“Als bewoners van Para kunnen wij niet langer passief blijven toekijken hoe het district verwaarloosd wordt”
Hesdy van Ommen
Vrijdag hebben de bewoners uit het district actie gevoerd en de hoofdweg gebariccadeerd door het vuil over de straat in de fik te steken. Behalve dat er geen vuil werd opgehaald hebben de gebieden Zanderij en Hollandse Kamp gebrekkig water.
Tijdens het bezoek heeft Hesdy van Ommen, voorzitter van de federatie een openbrief overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. “Als bewoners van Para kunnen wij niet langer passief blijven toekijken hoe het district verwaarloosd wordt”, beklemtoonde de voorzitter uit de brief.
In samenwerking met het ministerie van Openbare Werken wordt er nagegaan welke misverstanden er zijn en hoe deze aan te pakken. Santokhi benadrukte het belang van een snelle en effectieve aanpak om verdere escalatie van de situatie te voorkomen en stelde dat de regering prioriteit geeft aan de behoeften van de burgers.
De president zal in dialoog treden met de minister van Financiën en Planning over overige uitbetalingen en gaf opdracht aan de SWM om zo snel als mogelijk de situatie te verhelpen in de gebieden waar dat nog niet het geval is. Terwijl de regering naar een structurele aanpak zoekt geeft de federatie aan nauw samen te willen werken met de overheid te zorgen voor stabiliteit.
Naast de twee hoofdpunten zal er binnenkort een vervolg overleg zijn waarin er gesproken zal worden over de aanpak van overige kwesties zoals waterbeheer, werkgelegenheid en gezondheidszorg. Het staatshoofd heeft aangedrongen op het vaststellen van een duidelijke tijdlijn voor de aanpak van deze zaken.
De bespreking op het kabinet werd onder meer gevoerd in aanwezigheid van vicepresident Ronnie Brunswijk, ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport en districtscommissaris Marlene Joden.