Amsterdam Rainbow Dress in Suriname tijdens Pride Month

door Valerie Fris
PARAMARIBO — “We hebben de Amsterdam Rainbow Dress naar Suriname gehaald om te benadrukken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Immers, we zijn allemaal gelijk.” Met deze statement van de Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos werd woensdag op zijn residentie het kunstwerk ‘Amsterdam Rainbow Dress’ gepresenteerd.

Het gaat om een zestien meter lange jurk met de vlaggen van ongeveer zeventig landen, waar relaties van mensen van hetzelfde geslacht als illegaal worden gezien. “Zowel Nederland als Suriname ontbreekt gelukkig in die jurk, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen”, onderstreepte de diplomaat.

“Het is één ding om de verklaring van Paramaribo te tekenen, maar we willen ook actie zien”
Juan Pigot
Gelijkheid
De presentative van de jurk in verschillende landen gaat gepaard met netwerk- en sessies. In Paramaribo zijn er woensdag bij het Fort Zeelandia en op het Onafhankelijkheidsplein photoshoots gedaan. “De positie van de community moet verbeteren, maar niet alleen in de landen waarvan de vlag op de jurk is afgedrukt, maar wereldwijd”, zei Oostelbos bij de presentatie. Hij gaf aan te hebben opgemerkt dat veel hetero personen hun steun niet durven te uiten voor de LGBTI+-gemeenschap uit vrees om te worden weggezet als queer.
De ambassadeur verwees naar artikel 1 van de universele verklaring van de rechten van de mens en artikel 1 van de wet van het Koninkrijk der Nederlanden. Het was een verassing voor Oostelbos dat velen niet weten dat ook in de Grondwet (artikel 8) is opgenomen dat niemand op basis van afkomst, taal, godsdienst of enige andere status mag worden gediscrimineerd.
Verklaring van Paramaribo
Parea heeft in 2016 het initiatief genomen om werkgevers te vragen de verklaring van Paramaribo te tekenen, waarbij inclusie centraal staat. Inmiddels zijn er zo’n honderd bedrijven en organisaties die deze verklaring hebben getekend, waaronder Assuria, Fernandes, Staatsolie, Self Reliance, Torarica, Rudisa, Parbo, CIC, HEM, Alembo en Finabank. Vrijdag vindt er een sessie plaats waarbij nog meer bedrijven de verklaring zullen tekenen.
Juan Pigot, oud-voorzitter van Parea, ging woensdag in op de uitdaging voor gelijkheid op de werkvloer.  “Het is één ding om de verklaring te tekenen, maar we willen ook actie zien.”
Parea, de vereniging van LGBTI+-professionals in Suriname, draagt bij aan het gevecht voor een rechtvaardig en inclusief Suriname. “Er zijn trainingen ontwikkeld hoe je de bias op de werkvloer kunt wegnemen en de veiligheid van al de werknemers kunt vergroten”, voegde Oostelbos nog toe.