Amerikanen krijgen 20 jaar cel voor ‘amateuristische’ couppoging Venezuela

Twee Amerikaanse huurlingen die in mei betrokken waren bij een poging tot het plegen van een staatsgreep in Venezuela, zijn vrijdag door een rechter veroordeeld tot twintig jaar celstraf.
Voormalig militairen Luke Denman en Airan Berry hebben toegegeven op 4 mei betrokken te zijn geweest bij een operatie om het Venezolaanse regime omver te werpen. De couppoging werd voorbereid door een privébeveiligingsbedrijf uit Florida en mogelijk gefinancierd door de oppositie.
De celstraf werd bekendgemaakt door Tarek William Saab, de openbaar aanklager van Venezuela. Denman en Berry werden schuldig bevonden voor samenzwering, wapensmokkel en terrorisme. Saab zegt dat ook anderen die betrokken waren bij de couppoging worden vervolgd.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro maakte eerder dit jaar gretig gebruik van de arrestatie van de twee Amerikanen. Hij zag het als bewijs dat de regering van de Verenigde Staten uit is op het omverwerpen van zijn socialistische regering.
Staatsgreep gedoemd te mislukkenDe staatsgreep, genaamd Operatie Gideon, leek vanaf het begin al gedoemd te mislukken. Ondanks duidelijke aanwijzigingen dat de Venezolaanse autoriteiten op de hoogte waren van de aanstaande couppoging, besloten de huurlingen toch door te zetten. Nog voordat ze het land echter konden bereiken, werden ze al onderschept door de veiligheidsdiensten. Daarbij kwamen ten minste acht mensen om het leven.
Het idee achter Operatie Gideon was om Maduro aan te houden, over te brengen naar de VS voor berechting en een nieuwe regering te installeren. De Amerikaanse regering heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het plan.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald