De voorgestelde Amerikaanse tarieven op in China gebouwde schepen kunnen een negatieve impact hebben op de economie van Guyana en het Caribisch gebied. Dit was een terugkerend punt van zorg tijdens het recente bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, aan de regio.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Guyanese president Irfaan Ali op 27 maart erkende Rubio deze zorgen en beloofde hij de kwestie aan te kaarten bij beleidsmakers in Washington, DC. Volgens Rubio zouden de tarieven een schadelijk effect kunnen hebben op de economische ontwikkeling van de regio.
“Ik zal dit zeker ter sprake brengen. Het is een terugkerend probleem op meerdere plaatsen en het kan de economische ontwikkeling ernstig schaden. Dit is de boodschap die ik meeneem naar Washington”, verklaarde Rubio.
President Ali benadrukte dat de kwestie niet alleen door Guyana, maar door de gehele regio is aangekaart. Hij sprak de hoop uit dat er mogelijk een speciaal initiatief komt om de regio tegemoet te komen, gezien de specifieke omstandigheden. De voorgestelde tarieven, die kunnen oplopen tot 1,5 miljoen dollar per binnenkomst in de VS, maken deel uit van een bredere strategie om de Chinese dominantie in de mondiale scheepsbouwindustrie tegen te gaan en tegelijkertijd de Amerikaanse scheepsbouwsector nieuw leven in te blazen. Hoewel dit voordelen biedt voor Amerikaanse bedrijven, waarschuwde Rubio voor de gevaren van afhankelijkheid van één enkele leverancier.
“We moeten de mogelijkheid hebben om schepen te bouwen buiten China. Het is gevaarlijk om de wereldwijde scheepsbouw in handen van slechts één land te laten. We willen geen oorlog, maar als er problemen ontstaan, kunnen we er niet op rekenen dat China onze schepen bouwt”, aldus Rubio.
Voor Guyana kunnen de Amerikaanse tarieven directe gevolgen hebben voor de olie-industrie, omdat het land afhankelijk is van de import van apparatuur en machines voor zijn olie- en gasoperaties. De Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Hess Corporation hebben een gezamenlijk belang van 75 procent in het Stabroek-blok, terwijl het Chinese CNOOC de overige 25 procent bezit.
In februari kondigde de Amerikaanse president Donald Trump het voorstel aan om aanzienlijke belastingen op te leggen aan Chinese schepen die Amerikaanse havens binnenvaren. Bedrijven die deze schepen exploiteren, kunnen hierdoor te maken krijgen met stijgende verzendkosten, langere levertijden en mogelijk hogere kosten voor consumenten in het Caribisch gebied. Dit zou niet alleen de handelsdynamiek in de regio veranderen, maar ook invloed kunnen hebben op buitenlandse investeringspatronen.
The post Amerikaanse tarieven op Chinese schepen bedreigen Guyana’s economie ..
- 2000 Israëlische academici, 100 militaire artsen en honderd…..
- REQUEST FOR EXPRESSION OF INTEREST FOR CONSULTING SERVICESO…..
- Bewegend beeld..
- Minister Emanuël wilde meer bereiken voor sportsector..
- Regering keurt onderhands miljoenenproject voor verkaveling…..
- Geen aanbesteding voor verkavelingsproject van US$ 23,4 mil…..
- President Santokhi decoreert niertransplantatieteam..
- Deviezencommissie slaat terug: ‘Ongenuanceerde en ongefunde…..
- Breaking: Regering keurt onderhands miljoenenproject voor v…..
- Deviezencommissie verbaast: weerspreekt uitlatingen van Rag…..
- Vraagtekens..
- President Santokhi decoreert leden niertransplantatie missi…..
- Deviezencommissie faalt: goud en deviezen onbeheerd..
- Militaire vereniging houdt spoed algemene ledenvergadering..
- BINI vergelijkt voor derde keer verkiezingsprogramma’s..
- Deviezencommissie boos: Minister Raghoebarsing zoekt zondeb…..
- Penitentiair ambtenaar wordt na 5 jaar vervolgd voor aanran…..
- Minister Sewdien licht aanbesteding project South Drain-Apo…..
- Groene NGO’s eisen duidelijkheid in kwestie 113.000 hectare…..
- Majoie Hajary: een briljante Surinaamse pianiste ‘haar tijd…..
- Jogi uit felle kritiek op Henck Arron en NPS: “Onafhankelij…..