Amerikaanse oud-minister Colin Powell (84) overleden

Colin Powell, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is op 84-jarige leeftijd overleden. Op Facebook zegt zijn familie dat hij is overleden aan complicaties van het coronavirus.
Republikein Powell was de eerste zwarte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij bekleedde die positie van 2001 tot 2005 in de eerste termijn van president George W. Bush. Een markant moment in zijn loopbaan was de toespraak in 2003 bij de Verenigde Naties in de aanloop naar de Amerikaanse invasie in Irak om het regime van Saddam Hoessein af te zetten.
Powell zei met klem dat de Iraakse president over massavernietigingswapens beschikte en dat dit een bedreiging vormde voor de wereld. Ook zou Saddam banden hebben met het terreurnetwerk al Qaida. Massavernietigingswapens werden nooit gevonden in Irak, en ook de connectie met al Qaida werd nooit bewezen.
Daarover zei de oud-minister later dat zijn uitspraken bij de VN een smet waren op zijn blazoen. Hij zou zich hebben gebaseerd op informatie van de CIA die niet deugde.
NOS