Amerikaanse minister Pompeo bezoekt Guyana

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zal naar verwachting volgende week Guyana bezoeken. Hij is de hoogste Amerikaanse functionaris die het land in meer dan drie decennia bezoekt. De Amerikaanse minister zal ook een ontmoeting hebben met president Irfaan Ali.
Pompeo zal naar verwachting op 17 september in Georgetown aankomen voor een tweedaags bezoek. Hij vertrekt de volgende dag weer uit Guyana.
Verwacht wordt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verschillende overeenkomsten zal ondertekenen met president Ali en zal samenwerken met Guyanese topfunctionarissen.
Secretaris Pompeo drong erop aan dat de Guyanese democratie zou zegevieren toen het land gedurende vijf maanden in een politieke en electorale impasse verkeerde.
De VS had in juli visumsancties afgekondigd tegen Guyanese functionarissen en hun directe familieleden, die probeerden de democratie van Guyana te ondermijnen.
Na de beëdiging van president Ali sprak Pompeo via de telefoon met hem en “… feliciteerde president Ali met zijn verkiezingsoverwinning, die een weerspiegeling was van een vrij, eerlijk, geloofwaardig en transparant verkiezingsproces dat de rechtsstaat en de wil van het Guyanese volk respecteert.
Pompeo voegde eraan toe dat de Verenigde Staten ernaar uitkijken om met Guyana samen te werken om gedeelde waarden, economische welvaart en veiligheid in de regio te bevorderen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald