Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft bepaald dat de regering-Trump voorlopig migranten uit Venezuela mag blijven uitzetten. De hoogste rechterlijke instantie steunt het besluit van Trump om personen die verdacht worden van bendeactiviteiten het land uit te zetten.
Met vijf stemmen voor en vier stemmen tegen gaf het Hooggerechtshof toestemming voor de uitzettingen. Wel plaatste het daar enkele kanttekeningen bij. Zo worden er grenzen gesteld aan de manier waarop de uitzettingen plaatsvinden en moeten migranten de kans krijgen om bezwaar te maken tegen hun uitzetting.
Trump beriep zich op een oorlogswet uit 1798, de Alien Enemies Act, die slechts drie keer eerder is gebruikt. De wet is bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen en kan worden ingezet in geval van oorlog of dreigende invasie. Het geeft de Amerikaanse president de bevoegdheid om vreemdelingen uit landen in oorlog met de VS uit het land te zetten of vast te zetten.
De regering-Trump beweert dat de migranten allemaal lid zijn van de bende Tren de Aragua en dat daarmee hun uitzettingen zijn toegestaan onder die eeuwenoude wet. Ook leden van de Salvadoraanse bende MS-13 werden per vliegtuig uitgezet naar de megagevangenis CECOT in El Salvador.
De rechtszaak was namens vijf Venezolaanse migranten aangespannen omdat Trump besloot hen naar een gevangenis in El Salvador te sturen. Zij stelden dat ze niet uitgezet konden worden, omdat Amerika niet in oorlog is met Venezuela. De Alien Enemies Act is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt tegen migranten uit Japan, Duitsland en Italië.
Een federale rechter had het gebruik van die wet verboden. Ondanks het verbod ging Trump toch door met het uitzetten van de vermeende bendeleden.
Verkeerde rechtbank“Een overwinning voor de regering-Trump”, schrijft The New York Times over de uitspraak. Hoewel deze wel beperkt is en zich vooral richt op de “juiste locatie voor de rechtszaken”, schrijft de krant.
Het Hooggerechtshof oordeelde dat de migranten ten onrechte bezwaar hadden aangetekend tegen hun deporatie in Washington, maar dat ze dat eigenlijk hadden moeten doen in Texas, daar waar ze worden vastgehouden. Volgens The Washington Post is er daardoor nog een mogelijkheid dat de zaak heropend wordt.
- Joint Venture Business Officer vacancy..
- Edmund Wolff..
- President over misstanden: Hele partijen kunnen worden uitg…..
- Gedragscode voor de verkiezingen opgesteld voor politieke p…..
- Politie zoekt informatie over gevonden skelet man..
- Geldigheid kandidatenlijsten getoetst door CHS en Hoofdstem…..
- Ondermijning verkiezingsproces..
- CCK en IRIS roepen op tot integer en vreedzaam verkiezingsp…..
- Overheidsinkomsten en -uitgaven namen af in 2024..
- VLS uit zorgen over uitsluiting bij verkiezing in Paramarib…..
- Start naschoolse vorming voor jongeren 4-21 jaar in Paramar…..
- VN-experts in Suriname voor onderzoek naar racisme en discr…..
- Minimumuurloon omhoog terwijl kosten blijven stijgen ..
- VLS blijft strijdvaardig: De kiezer beslist op 25 mei..
- Andy Atmodimedjo waagt opnieuw sprong naar assemblee..
- Kickbokskampioen Eersel raakt titel kwijt vanwege mislukte …..
- Trumps 10 procent importtarief voor Suriname: de dreiging v…..
- 12e Bouw Woon & Huishoudbeurs klaar voor start ‘Energy …..
- LVV verzorgt moestuintraining aan zorginstellingen voor men…..
- Missie NH naar Lawa en Tapanahony..
- Minister Ramdin benadrukt belang van multilaterale samenwer…..