American Airlines vliegt vanaf juli op Suriname

08/02/2021 18:29 – Ivan Cairo

Transportminister Albert Jubitana geeft uitleg over de komst van de Amerikaanse vliegmaatschappij American Airlines naar Suriname. : Ivan Cairo  
PARAMARIBO – De Amerikaanse vliegmaatschappij American Airlines (AA) begint in juli dit jaar als alles meezit met rechtstreekse vluchten tussen Miami-Paramaribo vice versa. Dat zegt transportminister Albert Jubitana aan de redactie van de Ware Tijd. De gesprekken die in januari zijn begonnen bevinden zich in een vergevorderd stadium. De bewindsman zou maandag (vandaag) een Zoom-meeting hebben met de top van de Amerikaanse carrier, maar die ging vanwege andere dringende verplichtingen van de minister en de AA-vertegenwoordigers niet door.
Intussen heeft AA maandag ook bekendgemaakt dat Suriname vanaf deze zomer een van haar twee nieuwe rechtstreekse internationale verbindingen is. De andere is Tel-Aviv, Israel. Hoewel de details nog niet helemaal zijn uitgewerkt is het niet uitgesloten dat er meerdere vluchten per week tot wel vijf zullen worden uitgevoerd. Jubitana zegt dat AA in januari te kennen heeft gegeven op Paramaribo te willen vliegen.
Een van de meest belangrijke redenen is de te verwachten ontwikkeling in de offshore olie- en gasindustrie. Amerikaanse oliemaatschappijen Apache en ExxonMobil hebben grote belangen in de Surinaamse offshore-sector. Beide maatschappijen hebben inmiddels grote olievoorraden voor de Surinaamse kust opgespoort. De verwachting is dat Apache mogelijk al in 2025 de eerste olie naar oven haalt.
“American is altijd de grootste en beste in Miami geweest met meer vluchten naar meer plaatsen dan welke andere luchtvaartmaatschappij dan ook, en naarmate de vraag toeneemt, worden we nog groter en beter dan ooit tevoren”, aldus Brian Znotins, vicepresident Network Planning van American Airlines. “Onze nieuwe service naar Tel Aviv en Paramaribo is het begin van verdere groei in Miami, en naarmate de stad groeit en uitbreidt, zal American hetzelfde doen.”
Vanaf juli zal American Airlines ook de eerste en enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zijn die non-stop service aanbiedt aan Paramaribo. Vluchten worden vijf keer per week uitgevoerd met een Airbus-319, met een handig schema voor klanten die door de Verenigde Staten reizen om verbinding te maken via Miami International Airport. Als nieuwe bestemming voor de luchtvaartmaatschappij wordt Suriname het negende land dat in Zuid-Amerika wordt bediend.
Deze week stuurt de Amerikaanse carrier een formele brief naar het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, waarin het verzoek om op Suriname te vliegen wordt gedaan. De goedkeuring zal niet veel voeten in de aarde hebben, weet minister Jubitana. Hij geeft aan dat Suriname vanaf 2014 een luchtvaartverdrag heeft met de VS. Ook de SLM vliegt op basis van dat verdrag weer rechtstreeks naar bestemmingen in de VS.
Na advies van luchtvaartwaakhond, Casas, zal goedkeuring gegeven worden, omdat gelet op de trackrecord en hoge standaarden van American Airlines, Jubitana verwacht dat de maatschappij goed door de screening van Casas zal komen. De komst van AA biedt verdere ontsluitingsmogelijkheden aan Suriname op luchtvaartgebied en schept ook nieuwe mogelijkheden voor de toerismesector.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname