door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Het aantal ambtenaren, sinds het aantreden van de huidige regering, is met ruim 2.500 afgenomen. Echter, deze afname heeft niet geleid tot lagere loonkosten voor de overheid. Integendeel, de totale loonsom is bijna verdubbeld. Dit maakte minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning donderdag bekend tijdens de persconferentie van de regering in de Congreshal.
De bewindsman benadrukte dat het voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis is gelukt om het aantal ambtenaren significant te reduceren: van ongeveer 49.000 naar 46.500. Hij complimenteerde de samenleving en sprak zijn waardering uit naar de ambtenaren die aan deze reductie hebben bijgedragen, alsook naar het “leiderschap van de regering”.
“Er is met het ministerie van Volksgezondheid afgesproken om dit jaar SRD 350 miljoen extra in de gezondheidszorg te investeren”
Loonsom
Hoewel niet expliciet werd toegelicht welke maatregelen zijn genomen om het aantal ambtenaren te verminderen, werd wel de aanzienlijke stijging van de loonsom toegelicht: van SRD 600 miljoen per jaar naar bijna SRD 1,2 miljard per jaar.
Een gepresenteerde grafiek toonde een schommeling in het aantal ambtenaren in 2023 en 2024, met een duidelijke dalende trend vanaf augustus 2023. Het aantal schommelde tussen de 46.300 en 47.300 om uiteindelijk in december van het afgelopen jaar rond de 46.500 uit te komen. De gemiddelde bruto jaarbezoldiging van ambtenaren steeg van circa SRD 90.000 naar SRD 230.000.
[Bron: Financiën en Planning]
Subsidies
Naast de loonkosten besteedde de overheid aanzienlijke bedragen aan subsidies, waarvan ruim driekwart (SRD 3,9 miljard) via staatsbedrijven in de zorgsector terechtkwam. Ook een deel van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, donormiddelen en leningen droegen bij aan de financiering van deze sector.
Er is met het ministerie van Volksgezondheid afgesproken om dit jaar SRD 350 miljoen extra in de gezondheidszorg te investeren. In totaal bedroegen de subsidies en andere bijdragen aan staatsbedrijven in 2024 ruim SRD 5,9 miljard.
Staatsschuld
Raghoebarsing benadrukte dat de schuldpositie van de overheid structureel is verbeterd en dat Suriname het zelfs beter doet dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had voorspeld. De staatsschuld bevindt zich nu op een houdbaar niveau en ligt ruim onder de doelstellingen van het IMF.
Ondanks deze positieve ontwikkelingen waarschuwde de minister dat er nog werk aan de winkel is. “Het gaat goed, maar we zijn er nog niet”, onderstreepte hij.
Een belangrijke prestatie van de regering-Santokhi is volgens Raghoebarsing de daling van de inflatie van 65 procent in 2023 naar 9,7 procent in december vorig jaar. Om de impact van de inflatie te verzachten, heeft de regering de sociale uitkeringen aanzienlijk verhoogd.
- Verzoek vrijlating Kromosoeto opnieuw afgewezen..
- CLAD-onderzoek nog niet afgerond..
- Korpschef belooft aanpak dienstverlening afdeling Verkeer..
- NPS gelooft in mega-snelle transformatie van Surinaamse eco…..
- Anieta Hermien Uiterloo-de Vries..
- Grot Harvey Ricardo..
- Gisela Willemine Bernadette Klaiber..
- ECD neemt knoflook in beslag wegens prijsopdrijving..
- Ramadhin wil correct overzicht achterlaten voor opvolger..
- Spong: OM is vrij de gegevens van obductie Bouterse beken…..
- ECD sluit weer winkels wegens prijsopdrijving..
- Lange arm..
- Spong: “Nabestaanden van Bouterse hebben weinig reden tot k…..
- Families en toeristen brengen virussen uit Nederland..
- MinOWC bekroont vijf ‘medewerkers van het jaar’..
- Dertien Cubaanse soldaten vermist na explosies in munitiede…..
- ECD sluit supermarkten voor prijsopdrijving..
- Afgenomen vertrouwen..
- Nederland draagt 5 miljoen euro bij aan Surinaams Productie…..
- Kabinet van de President biedt Huize Ashiana verdere onders…..
- Eerste persoon besmet met vogelgriep in Louisiana overleden..