Ambtenaren MinOWC moeten verplicht vaccinatieformulier invullen

Ambtenaren werkzaam op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) moeten verplicht een vaccinatieformulier tegen COVID-19 invullen. Aan het ministerie hierover gevraagd geeft het waarnemend hoofd van de afdeling Bureau Communicatie en Media (BCM), Jutta Soekarnsing, aan dat het formulier dat rondgaat een algemeen formulier is en men nog niet eruit is hoeveel personen van het MinOWC al gevaccineerd zijn.
Het ministerie gaat voor gezonde werknemers en heeft daarom ook de nodige maatregelen op het departement getroffen. “Verplichte vaccinatie is nog niet aan de orde,” zegt ze. Soekarnsing laat verder weten dat het invullen van het formulier te maken heeft met de algemene registratie over wie al is gevaccineerd.
“Dit is een overheidsregistratie en is niet iets alleen van het MinOWC. Het formulier is een digitale versie, dus heb ik daarover geen informatie. Wel is het een formulier dat naar alle ministeries wordt gestuurd,” geeft het waarnemend hoofd verder aan. Het MinOWC is het grootste departement en telt ongeveer 17.500 personeelsleden. Het is nog niet bekend hoeveel leerkrachten en andere personeelsleden al ingeënt zijn.
Verplicht vaccineren wordt binnenkort opgenomen in de Wet burgerlijke uitzonderingstoestand. Het verplicht vaccineren wordt daarin opgenomen. Met deze aanpassing kan de regering bij presidentieel besluit bepalen, dat in verband met de bestrijding van de COVID-19-pandemie bijzondere maatregelen genomen moeten worden.
Voor wie zich niet houdt aan deze maatregelen, geldt dat die meteen met justitie in aanraking zal komen en er kunnen zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke sancties worden opgelegd.
Simone Awanna