Ambassadeur Van Lierop: ‘Het zou heel vreemd zijn als wij onze eigen mensen niet willen terugnemen’

door

PARAMARIBO — Gilbert van Lierop, de Surinaamse ambassadeur in België, kan zich niet terugvinden in de kritiek sinds vrijdag een overeenkomst werd getekend met België, Nederland en Luxemburg (Benelux) om illegale Surinaamse migranten terug te nemen. Anderzijds is met deze landen overeengekomen dat Surinamers met een dienst- of diplomatenpaspoort visumvrij mogen reizen naar de Benelux.

Surinamers in België, die niet bij naam willen worden genoemd, zien de overeenkomst als een vorm van verraad tegen hen. “Hiermee geven ze de Belgische overheid groen licht om agressiever te handelen tegen onze mensen die nog geen verblijfsvergunning hebben”, luidt één van de argumenten tegenover de Ware Tijd. “De economische situatie in Suriname is niet goed en daardoor zijn de mensen op zoek naar een beter bestaan. Dit is geen goede deal, onze regering had veel beter kunnen onderhandelen”, klinkt de kritiek verder.

“Met deze overeenkomst geeft Suriname de Belgische overheid groen licht om agressiever te handelen tegen onze mensen die nog geen verblijfsvergunning hebben”Surinamer in België

“Ik denk dat mensen verder moeten nadenken, voordat ze kritiek uiten. Wat moeten we met de mensen doen als België ze wil uitzetten, omdat ze onwettig daar zijn? Moet ik zeggen dat ik ze niet ken of dat we ze niet meer willen? Waar moeten ze dan naartoe?” vraagt Van Lierop zich af in gesprek met de Ware Tijd.

Hij vervolgt: “Het zou heel vreemd zijn als we zeggen dat we onze eigen mensen niet terug gaan nemen. Het is niet alleen logisch, maar ook om onze eigen mensen te beschermen.” De diplomaat verwijst naar onder meer de Verenigde Staten die illegale migranten op keiharde manier terugstuurt naar hun land van herkomst.

‘Standaardovereenkomst’

De ambassadeur zegt dat de Belgische overheid al geruime tijd bezig is met dit vraagstuk. De diplomaat onderstreept dat hij vanaf 2020 werd geattendeerd op de vele Surinamers die illegaal in het land zijn en dat er tegen hen zal worden opgetreden in de komende jaren. “In 2018 en 2019 is een groot aantal Surinamers naar België verhuisd. Maar er was toen Covid-19 en niemand ging naar kantoor en uit wanhoop hebben de Belgen voorlopige verblijfskaarten verstrekt. Dus toen ik hier kwam als ambassadeur zeiden ze me al dat veel Surinamers het land zouden worden uitgezet”, vertelt Van Lierop.

Volgens hem zijn veel mensen met een vakantievisum afgereisd, niet teruggekeerd en zijn zich daarna gaan inschrijven bij een plaatselijke gemeente. De ambassadeur benadrukt dat vanaf toen al duidelijk was dat de Belgen serieus bezig zijn met dit probleem.

Van Lierop vindt de overeenkomst die Suriname heeft met de Benelux wel een goede deal. “Dit is een standaardovereenkomst die meerdere andere landen hebben met Europa”, benadrukt hij.

De ambassadeur noemt het  ook een goede stap in het proces waarbij de regering ernaar streeft om visumvrij reizen te realiseren voor alle Surinaamse burgers. “Voorheen kon je met geen enkel Surinaamse paspoort visumvrij reizen naar deze landen. Dit is een heel belangrijke stap in de goede richting. Het versterkt de waarde van ons paspoort.”