Ambassadeposten Nederland-Suriname worden vóór 25 november ingevuld

De ambassadeposten in Den Haag, Nederland, en Paramaribo worden vóór 25 november ingevuld. Dat liet minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking weten tijdens een persconferentie. Hij legde uit dat het ministerie bezig is daarmee en zijn deadline wel zal halen wat betreft het voordragen en benoemen van ambassadeurs op de eerdergenoemde posten.
Het protocol voor de benoeming van een ambassadeur houdt in dat president Chan Santokhi een keuze zal moeten maken. De persoon die wordt gekozen wordt dan voorgedragen voor een ambassadeurspost. Rajendre Khargi is voorgedragen om de ambassadeurspost in Den Haag in te vullen. “Dat betekent niet dat hij al ambassadeur is,” zei Ramdin.
De bewindsman legde verder uit dat tijdens het eerste overleg met Stef Blok, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, met Suriname is afgesproken om vóór 25 november de voordrachten en benoeming voor deze posten te doen. Het ministerie bevindt zich in dat traject om dat gedaan te krijgen.
DeadlineEr moeten zowel protocollair als diplomatiek en in een bepaalde volgorde bepaalde zaken geregeld worden. Ramdin laat weten dat het ministerie in volle omvang daarmee bezig is. Vaststaat dat de deadline wel wordt gehaald.
Het ministerie is nu bezig te kijken naar alle zaken die nodig zijn en in orde gemaakt moeten worden met betrekking tot benoeming van Khargi als ambassadeur. Zaken als nationaliteit en geloofsbrieven worden meegenomen in de beoordeling als iemand geschikt is of niet. Inmiddels is bekend dat Khargi zijn Nederlandse nationaliteit heeft verruild voor de Surinaamse nationaliteit.
Ramdin legde uit dat pas wanneer Khargi een agrément ontvangt, er een benoeming zal plaatsvinden. Agrément, in internationale aangelegenheden, is de overeenkomst van een staat om leden van een diplomatieke missie uit het buitenland te ontvangen. De minister weet nog niet wanneer Khargi maar zijn standplaats zal gaan met betrekking tot zijn detachering. Dat moet nog bekeken worden.
KeusVolgens Ramdin is de keuze gevallen op Khargi, omdat die jaren al heeft meegelopen in het opbouwen van de internationale betrekkingen. Khargi is goed ingevoerd in de Nederlandse- en Europese politiek. Hij heeft eveneens toegang tot het Nederlandse parlement.
Ramdin zei verder dat Khargi een belangrijke rol kan spelen tijdens het proces van het doorlopen van de herstelrelatie. Ook heeft hij volgens de bewindsman een verbondenheid met de Surinaamse politiek en de diasporagemeenschap in Nederland.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald