PARAMARIBO – Het Amazonegebied is van cruciaal belang voor de hele wereld, maar vooral voor de landen die het regenwoud delen. Naast de ecologische waarde biedt het gebied ook kansen voor duurzame economische ontwikkeling. Tijdens de ministeriële vergadering van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), die gisteren in Suriname werd gehouden in Torarica, stond het belang van het Amazonegebied als ecologische en economische pijler centraal. Er werd benadrukt dat structurele samenwerking en voldoende financiering essentieel zijn om deze balans te waarborgen.
“Financiering blijft een groot struikelblok. Hoewel rijke landen miljarden toezeggen om het Amazonegebied te beschermen, wordt slechts een fractie daarvan daadwerkelijk uitgekeerd. Nog schrijnender is dat landen als Suriname – die nauwelijks uitstoot genereren maar wel een cruciale rol spelen in CO₂-opname – amper steun ontvangen. Het regenwoud wordt in stand gehouden ten voordele van de wereld, maar de landen die dit opofferen, worden onvoldoende gecompenseerd”, zegt minister Albert Ramdin namens Suriname tegen de overige deelnemende landen.
Volgens de minister heeft president Chandrikapersad Santokhi herhaaldelijk opgeroepen tot eerlijke financiering. “Men verwacht van ons dat we geen ontbossing plegen, maar zonder steun blijven wij achter in economische ontwikkeling. Dit is onacceptabel, en deze boodschap hebben wij ook overgebracht. Het Amazonegebied kan niet alleen worden gezien als een uitgestrekt natuurgebied, maar moet worden erkend als een economische en sociale entiteit”, aldus Ramdin.
Naast financiering vraagt het Amazonegebied om een multisectorale aanpak. Inheemse gemeenschappen wonen en werken in het regenwoud en hebben recht op ontwikkeling, zonder dat hun leefomgeving wordt vernietigd. Investeringen in energie, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg zijn onmisbaar. Ook de effecten van klimaatverandering op de regio – zoals kusterosie en overstromingen – vereisen serieuze aandacht en concrete oplossingen.
“Een recent gepresenteerde kaart toont aan dat bijna 40% van het Amazonegebied al is gemarkeerd als woongebied van inheemse groepen. Suriname werkt verder aan de erkenning van grondenrechten, een essentieel onderdeel van de ontwikkeling in het regenwoud”, zegt de minister. Volgens hem wordt de COP30-klimaattop, die later dit jaar wordt gehouden, een test voor de geloofwaardigheid van de internationale gemeenschap. “Dan zullen landen zien of men zich wereldwijd aan de klimaatafspraken kan houden.”
Suriname zal zich intussen blijven inzetten binnen ACTO en dringt aan op nauwere samenwerking met CARICOM-landen.
- MONUMENT SLACHTOFFERS SLM-RAMP TEN PROOI AAN VANDALISME..
- The Financial Times: Trumps tarieven veroorzaken paniek en …..
- Suriname gastland van 15e ACTO-meeting..
- Arbeidsinspectie constateert overtredingen wet in Nickerie..
- Startsein naschoolse activiteiten voor jeugdigen Commewijne..
- 50 deelnemers verwacht op ACTO-meeting in Paramaribo..
- Raff Chanco zet traditie voort met nieuwe songs op jaardag..
- VHP-assembleelid gehoord in onderzoek naar gekwalificeerde …..
- Gewapende woningoverval aan Leiding 18..
- Interne strijd om presidentskandidaat NDP krijgt ‘vervelend…..
- Commissie 135 jaar Jawa Suriname wil iets substantieel neer…..
- Canada, Mexico en China reageren fel op Amerikaanse importh…..
- BUNDELING HYPE BEWIJST VALSE POLITIEKE BEDOELINGEN..
- ONWENNIGE COMPETITIE..
- Bewaker beroofd bij thuiskomst..
- Vooral niets..
- PRO gaat verkiezingen in onder de naam A20..
- Drie verdachten aangehouden in drie afzonderlijke zaken..
- Negen kandidaten in Little Miss Inheemse-verkiezing 2025..
- Verkocht voertuig vermiste Charleen leidt naar haar schuilp…..
- Canada en Mexico slaan terug in Trumps handelsoorlog..