door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — De Amazone-landen Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela gaan in november eensgezind deelnemen aan de dertigste internationale klimaatconferentie (COP 30) in de Amazone-stad Belém in Brazilië. Dit bevestigden minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en secretaris-generaal Martin van Hildebrand van de Amazon Cooperation Treaty (Acto) maandag op een persconferentie bij de afsluiting van de vijftiende Acto-meeting van ministers van Buitenlandse Zaken, die in Paramaribo is gehouden.
In een gezamenlijke verklaring, de ‘Paramaribo Declaration’, wordt benadrukt dat er een dringende noodzaak is voor het nemen van collectieve acties om het klimaatvraagstuk en de uitdagingen, waarvoor de Acto-landen staan, eensgezind te benaderen. Ramdin en Hildebrand benadrukten dat het om veel meer gaat dan beschermen van het Amazoneregenwoud. Op de meeting is daarom ook aandacht besteed aan vraagstukken als klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en handel en de bescherming van de inheemse gemeenschapen die in het regenwoud wonen en leven.
“Er moet een goede definitie komen van wat wordt verstaan onder grondenrechten”Bibis-minister Albert Ramdin
Volgens Ramdin komen ook politieke, diplomatieke, culturele, sociale vraagstukken, zoals onderwijs en volksgezondheid, aan de orde. In de Paramaribo Declaration wordt dan ook benadrukt het belang van het stimuleren van duurzame ontwikkeling in de Amazone-regio. Daar zijn specifieke, toegangkelijke financiële middelen voor nodig. Daartegenover is het een vereiste dat die ontwikkeling plaatsvindt onder beheer en beleid van de Amazone-landen zelf.
Grondenrechten
Ramdin bevestigt dat wanneer er wordt gesproken over ontwikkeling van de Amazone-gemeenschappen, zeker ook het erkennen van de grondenrechten van de inheemse bevolking een belangrijk vraagstuk is. Echter, in het geval van Suriname is dat niet iets dat van de één op andere dag kan plaatsvinden. Suriname is het enige land van de Acto dat deze rechten nog niet heeft erkend. “Het eerste wat moet gebeuren, is dat deze collectieve rechten worden erkend. Daar is de regering mee bezig”, garandeerde Ramdin.
Deze kwestie staat op de agenda van de regeringsvergadering van woensdag. De bewindsman zei evenwel dat er nog een traject moet worden afgelegd en er een goede definitie moet komen van wat wordt verstaan onder grondenrechten.
Groene strategie
In de Paramaribo Declaration wordt benadrukt dat de Acto-landen zich zullen blijven inzetten om de temperatuurstijging onder de 2 procent te houden. Anderszijds moeten de geïndustrialiseerde landen ook hun toezeggingen nakomen om te doen aan het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen als gevolg van hun industrialisatie. Het gaat om een balans tussen beschermen van het milieu en economische ontwikkeling.
Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft hierover op de meeting een presentatie gegeven. Suriname heeft een groene strategie ontwikkeld, waarin zowel economische ontwikkeling, door het inzetten van natuurlijke hulpbronnen als olie en gas, als het maken en uitvoeren van beleid om het milieu te beschermen, wordt gedemonstreerd. Ramdin benadrukte dat Suriname, ook met de toekomstige olie- en gasontwikkeling, carbon negatief zal blijven.
Klimaatfinanciering
Klimaatfinanciering is bij de Acto-landen een belangrijk vraagstuk. In de Paramaribo Declaration worden de geïndustrialiseerde landen opgeroepen hun commitment naar de wereld en aan de landen in ontwikkeling na te komen door technologie en financiële middelen ter beschikking te stellen aan de kleinere economieën om zich te weren tegen klimaatverandering.
Ramdin pleitte voor soepelere regelingen en voorwaarden om in aanmerking hiervoor te komen. “We hebben geen behoefte aan consultants waaraan een groot deel van het geld wordt besteed en terugvloeit naar de rijke landen, maar aan eenvoudige mechanismen om in aanmerking te komen voor klimaatfinancering.”
Op COP 30 in Brazilië zal het secretariaat van de Acto een speciaal pavilioen opzetten. Vandaaruit gaan door de landen secifieke activiteiten worden uitgevoerd om zo de aanwezigheid en het belang van de Amazone-regio te benadrukken.
- Plantgezondheid versterkt met Nederlandse expertise..
- EZ en AdeKUS werken aan Innovatie Centrum en FabLab..
- Modetechnoloog zet lokaal modetalent in de schijnwerpers..
- Volksgezondheid doneert medische hulpmiddelen aan RGD en Me…..
- Anupkumar Moti vermoord..
- Diagnostiek trainingen voor inspecteurs om controle van pla…..
- VHP Gendercommissie wil meer vrouwelijke participatie in po…..
- Eerstelijnszorg krijgt impuls, medische verbruiksartikelen …..
- Pilot minOWC vervolgstudie kinderen met gehoorbeperking..
- Ketura Margaret aast op volleybalkampioenschap in Griekenla…..
- EZ en AdeKUS bundelen krachten voor Innovatie Centrum Surin…..
- Leerlingen met gehoorbeperking krijgen kans verder te stude…..
- Marjorie Berenstein..
- Staatsbesluit en raadsvoorstel institutionalisering Loonraa…..
- ECD blijft overtredingen tegenkomen bij supermarkten..
- ECD-controle stuit op onjuiste kassasystemen en gewicht van…..
- Open brief aan de regering en het Onafhankelijk Kiesbureau …..
- TotalEnergies: ‘Gran Morgu-project zal naar verwachting 3.…..
- Ramdin: ‘Elk land heeft het recht illegalen uit te zetten…..
- De Arend-coach Eendragt: ‘We gaan voor het beste resultaat …..
- Staatsolie lanceert nieuwe obligatie voor offshore-olieproj…..