‘Amandelbomen Waterkant worden weer mooi na essentiële snoei- werkzaamheden’

Het historisch stadscentrum van Paramaribo, gelegen aan de linkeroever van de Surinamerivier, is een plek van grote culturele en historische waarde. De stad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, biedt een unieke combinatie van koloniale architectuur en zijn rijke multiculturele samenleving.
Recentelijk heeft de stad een nieuwe impuls gekregen door de inspanningen binnen het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Dit programma heeft tot doel, de historische en stedelijke kern van Paramaribo nieuw leven in te blazen, met speciale aandacht voor de verbetering van de leefomgeving en infrastructuur. Een van de zeer opvallende projecten binnen PURP is de zorg voor het groen langs de Waterkant, een geliefd gebied voor bewoners en bezoekers.
Een belangrijk onderdeel van dit project was de recente snoei van de amandelbomen aan de waterkant, een ingreep die zowel esthetische als ecologische voordelen biedt. Dr. Iwan Molgo, een ervaren agronoom en botanist, leidt het toezicht op het onderhoud en beheer van de groene voorzieningen binnen het project. Zijn expertise zorgt ervoor dat de natuurlijke elementen van de stad niet alleen behouden blijven, maar ook in harmonie met de stedelijke omgeving kunnen groeien.
Molgo vertelt over het belang van snoeien en onderhouden van bomen. Ook verwijst hij naar het snoeien van bomen volgens de methode beschreven door de University of Wisconsin-Madison. Zo wijst Laura Jull van het instituut erop, dat het snoeien om verschillende redenen belangrijk is. “Snoeien kan helpen om de grootte van een boom onder controle te houden, de groei te sturen, de bloei of vruchtvorming te beïnvloeden of de gezondheid en het uiterlijk van de plant te behouden”, aldus Jull.

Verscheidene personen die de bomen aan de Waterkant hebben gezien, hebben gevraagd of het snoeien moet voorkomen dat de bomen verzwakken. Ze vroegen hoe vaak er gesnoeid moet worden, of dit om de paar maanden of elk jaar moet gebeuren. Molgo wees erop dat er minimaal één keer per jaar naar de gesteldheid van de boom, moet worden gekeken. Als er snoeiwerkzaamheden gewenst zijn, moeten die dan worden uitgevoerd. Hierdoor kan men voorkomen, dat er zo drastisch wordt gesnoeid.
Molgo maakte duidelijk, dat de amandelbomen zes jaar geleden voor het laatst zijn gesnoeid. “In de afgelopen zes jaar zijn de bomen volgeraakt met halfparasieten oftewel fowroe-doti”, aldus Molgo. Voorts wees hij erop, dat bij de meeste amandelbomen er meer fowroe-doti was dan bladeren. Hij vertelde dat de fowroe-doti verwijderd moest worden, omdat zij juist de bomen verzwakt en water onttrekt van de bomen.
“Ook hadden enkele bomen, boomwurgers oftewel ficus die de bomen overmeesterden.
Daarnaast zaten de bomen vol met epifyten zoals bromelia’s en cactussen die de bomen heel erg zwaar maakten. Tenslotte hadden de bomen ook rottende takken en stammen die makkelijk op mensen en auto’s konden vallen.” Molgo benadrukte dat sommige bomen al zwaar hingen naar één zijde: ‘’En als ze extra zwaar worden, dan vallen ze om, wat natuurlijk een gevaar is voor de omgeving. Dit is al gebeurd met een van de amandelbomen. Amandelbomen aan de Waterkant worden weer mooi na deze essentiële snoeiwerkzaamheden.” Molgo is van mening, dat het snoeien van de amandelbomen aan de Waterkant dus essentieel was voor het verwijderen van half parasieten, zware en overwoekerende epifyten, wat leidt tot het verbeteren van de luchtcirculatie met het gevolg dat ziekten kunnen worden voorkomen. Volgens Molgo is het beter om bomen te snoeien in de regentijd, maar vanwege de veiligheid, heeft de leiding van PURP besloten de bomen liever nu dan later te snoeien. ‘’Maar hoewel wij in de grote droge tijd zijn, is het grondwaterniveau aan de Waterkant heel hoog.’’ Molgo wees erop dat de bomen dus genoeg zijn voorzien van grondwater, om zich te herstellen in deze droogte.
Evenwel stelt Molgo, dat de zaagwonden aan de bomen in deze droogte beter drogen dan in de regentijd. In de regentijd is de kans tot schimmelinfecties groter. Molgo is ook van mening dat het van eminent belang is, dat na de rehabilitatie van de Waterkant, de planten en bomen regelmatig en op tijd moeten worden onderhouden door een vast team, “zodat zulke drastische ingrepen op bomen en planten kunnen worden voorkomen”.
The post ‘Amandelbomen Waterkant worden weer mooi na essentiële snoei- werkzaamheden’ ..