‘Het wordt wel wennen aan de nieuwe regels’
Sherida Mormon was zo boos dat ze haar frustratie uitte op sociale media. “Precies na een jaar kapot. Precies net na de garantieperiode. Gearbox van de wasmachine kost SRD 11.000 (exclusief ophaal en service). Is goed hoor! Zogenaamd Whirlpool. Nep Nep dure rommel. Valse verkopers van rommelproducten.” Met de komst van het nieuwe Burgerlijk Wetboek (BW) per 1 mei zijn consumenten als Mormon veel beter beschermd. En daar is Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname maar wat content mee.ADVERTISEMENT
Tekst Euritha Tjan A WayADVERTISEMENT
Beeld dWT archief
Onder de post van Mormon zijn er meer dan 131 reacties, 76 commentaren en het bericht is 46 keer gedeeld. De reacties impliceren dat er veel hapert aan niet alleen de kwaliteit van de producten die worden verkocht, maar zeker ook aan de regels over garantie na aankoop van een product. “De monteur heeft me gemeld dat het onderdeel uiteindelijk SRD 14.000 zou kosten. Hij adviseerde: koop een ander. Liever een LG. Deze Whirlpool komt uit Mexico. Daar zijn ze goedkoop. In Suriname denkt men dat het de dure Whirlpool is’.” Maar Mormon heeft er alles behalve goedkoop voor betaald: “Ik dacht juist: ‘goedkoop is duurkoop, dus ik koop een beter merk’.”
“Consumenten moeten hun rechten ook kennen. Vandaar dat we in elke editie van ons blad wat meer informatie zullen geven”Albert Alleyne
Garantie
Alleyne praat over het al jarenlang dumpen van goedkope goederen op de Surinaamse markt. Hij heeft het niet over dit specifieke geval, maar zegt wel tegen de Ware Tijd: “Er worden een heleboel dumpgoederen het land binnengebracht. Je koopt een trui en na twee keer wassen scheurt het. Dat is kapitaalverlies voor niet alleen de consument, maar voor het hele land. Dure dollars zijn besteed aan het kopen van inferieure kwaliteit dat snel stuk gaat.”
In het nieuwe BW zijn de rechten van consumenten beter geregeld. Dat staat ook in de laatste editie van het blad van de Consumentenkring. “Als consument heb je nu recht op herstel, vervanging of een andere passende oplossing als een product gebreken vertoont – en dat tot gedurende twee jaar na aankoop. Bovendien wordt aangenomen dat gebreken die binnen de eerste zes maanden verschijnen, al aanwezig waren bij de levering, tenzij de verkoper het tegendeel kan bewijzen. Het is belangrijk om binnen twee maanden na ontdekking van het gebrek de verkoper op de hoogte te stellen. Dit is essentieel om je rechten te claimen, zoals nakoming, prijsvermindering of zelfs ontbinding van de overeenkomst”, staat opgetekend.
En verder: “Het BW biedt duidelijke bescherming, maar zowel consumenten als verkopers zullen moeten wennen aan de nieuwe regels. Een goede stap zou zijn dat de overheid een standaard klachtenformulier ontwikkelt, zodat consumenten eenvoudig gebrekkige producten bij de verkoper kunnen melden en hun rechten kunnen uitoefenen”.
Strijd
Alleyne benadrukt dat dit niet zomaar is gekomen. “Er is al meer dan twintig jaar gevraagd aan diverse overheden om de rechten van consumenten te beschermen. Elke keer volgde weer een aanpassing van een voorstel. Maar nu is het BW er. Consumenten moeten hun rechten ook kennen. Vandaar dat we in elke editie van ons blad wat meer informatie zullen geven.” Hij doet ook een oproep aan consumenten om lid te worden van de organisatie. “Want nu staan we veel sterker, maar we zijn een vereniging en komen primair op voor onze leden.”
Hij legt specifiek uit dat in boek drie, zes en zeven van het nieuwe BW de wetten zijn opgenomen die de consument beschermen. Het nieuwe BW bevat acht boeken. De Consumentenkring heeft op 7 februari een bijeenkomst gehouden om informatie te geven over de aankomende veranderingen in het BW. “We hebben gezien dat juist de bedrijven zijn komen opdagen. Maar we zijn open en willen iedereen van informatie voorzien.”
Op de vraag of ook diensten, zoals telecommunicatie en elektriciteit, een bepaalde kwaliteit moeten leveren, antwoordt hij bevestigend. “Alleen ligt dat wat complexer, omdat koersen niet stabiel zijn. De dienstverlening kost veel vanwege de vreemde valuta die nodig zijn om dat te handhaven. Maar ik ben al uitgenodigd door Telesur en EBS en we gaan dan praten.”
VSB
Op 25 april stuurde de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een officieel schrijven naar de president met de vraag de invoering van het nieuwe BW op 1 mei aan te houden. “Het BW bevat fundamentele wijzigingen die diep ingrijpen in de bedrijfsvoering van ondernemers, waaronder bepalingen over persoonlijke en hoofdelijke aansprakelijkheid, strengere administratieplichten en nieuwe toezichtregels. Deze aanpassingen vergen substantiële voorbereidingen van het bedrijfsleven, in het bijzonder het midden- en kleinbedrijf”, meende de VSB.
Volgens Alleyne is aanhouden in geen geval nodig. “Natuurlijk zijn er zaken, als de boedels in Para, die misschien beter moeten worden bestudeerd. Maar …
- President geeft startsein verharden Gangaram Pandayweg..
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag..
- Staatsolie draagt US$ 384 miljoen bij aan staatskas in 2024..
- OM: Verdachte ernstige milieuverontreiniging voorlopig vrij..
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werk…..
- India voert luchtaanvallen uit op Pakistan: spanning tussen…..
- Verdachte in milieuverontreinigingszaak stuwmeer vrijgelate…..
- Santokhi ziet koloniale wortels in racisme, ongelijkheid en…..
- Opleiding Wiskunde AdeKUS viert 10-jarig bestaan en streeft…..
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..