“Dit is de achtste business fair. En het is het eindproduct van tweedejaarsstudenten die er vanaf hun eerste jaar aan zijn begonnen te werken”, vertelt projectmanagement docent Peter Kolenberg van het FHR Instituut. Ruim 180 studenten verdeeld over zestien groepen hebben zaterdag meegedaan aan de business fair van het instituut, die dit jaar als thema had ‘Oil & Gas’. “Dat betekent dat de producten waar ze aan moesten werken, gebruikt zouden moeten kunnen worden door de olie- en gasindustrie, op de olie en gas boorplatformen”, verduidelijkte Kolenberg.
Tekst en beeld Tascha Aveloo
Tijdens de beurs moest elke groep haar idee presenteren tijdens een ‘business pitch.’ Het fictieve bedrijf moest volledig worden gepresenteerd met bedrijfslogo, visie, missie, bedrijfsleiding structuur, een kostenplaatje met daarin vermelding van het startkapitaal, winstmarges, of er investeringen nodig zijn en een prototype van datgene wat het bedrijf produceert. Na hun pitch beantwoordden de studenten – soms moeilijke – vragen van het panel van juryleden op kundige wijze.
“Het is toch extra mooi als we lokaal op de boorplatformen, veiligheidskleding dragen die hier is geproduceerd” Gabriëlla Tran Van Can
Zowel de jury van deskundigen uit de olie-industrie als andere aanwezigen mochten hun beoordeling geven. Ouders, familieleden en vrienden waren er bij om mee te maken wat de groepen hadden bedacht.
Een van de bedrijven was Safety Nine & Co, die innovatieve beschermingskleding aanbood, die gedragen kan worden op de olie boorplatformen. Het bedrijf bood twee modellen aan met twee verschillende stoffen, beide bewerkt met brandvertragende materiaal. “De pakken zijn uniseks en bij de mouwen is er een rits waardoor het kan worden gedragen als zowel lange mouw, als korte mouw pak”, vertelde chief executive officer, Gabriëlla Tran van Can.
Zij en haar teamgenoten zien een positieve toekomst om hun (fictief) beursbedrijf in het echt te exploiteren, zelfs nu al tijdens hun verdere studie. Ze willen uitbreiden naar brillen, schoenen en handschoenen. Voor haar groep was vooral het vinden van financiering een probleem.
“Het is toch extra mooi als we lokaal op de boorplatformen, veiligheidskleding dragen die hier is geproduceerd. De mogelijkheid voor investeringen door middel van bijvoorbeeld een nationaal investeringsfonds, moet echt mogelijk worden gemaakt”, meent Tran Van Can. “We hebben potentie, dus moet er in ons geïnvesteerd worden, en er moeten mogelijkheden gerecreëerd worden om ons te helpen.”
Geweldige ervaring
‘Elite innovations’ presenteerde het product ‘Bac-Buster, waar frisheid en technologie samenkomen’. Het zijn twee apparaten op basis van UVC-lampen, waarvan één model met een ventilator. Het product is bedoeld om binnen vijf tot acht uur de bacteriën in hoge veiligheidsschoenen voor 85 procent te doden. Hierdoor zijn zweetvoeten, schimmels, werken met natte schoenen, te voorkomen.
‘Dreamfolds furniture’, heeft zich gespecialiseerd in het maken van ruimtebesparende meubels van Surinaams hout. Vicente Akroeman is enthousiast over dit product. “Ik ben budget bewaker, man van de cijfers”, lacht hij. Het was geen makkelijke opgave om te komen op een origineel idee en om het dan uit te werken tot iets dat functioneel werkbaar en haalbaar was.
”We hadden iemand in de groep die al heel veel doet met houtbewerking en die zelf ook meubels maakt; hij heeft ons geholpen met het bouwtechnisch gedeelte. We hebben ook veel gebruik gemaakt van YouTube en het internet.” Nadat de groep een bed had gemaakt dat kan worden opgevouwen tot een bank, besloten de leden nog een ander model bed te maken dat kan worden opgevouwen tot een grote comfortabele stoel die ideaal zal zijn voor een studentenkamer of de woonkamer.
“Je leert samenwerken, problemen oplossen en verder te denken, want we wilden een product maken, dat nog niet in Suriname wordt geproduceerd. Je leert luisteren naar feedback van de klant”Vicente Akroeman
“We hadden het eerste product gemaakt met sumarubahout, maar dat bleek niet stevig genoeg en toen zijn we gaan werken met kopiehout dat ook houtluis bestendig is. “Dit is echt een geweldige ervaring. Je leert samenwerken, problemen oplossen en verder te denken, want we wilden een product maken, dat nog niet in Suriname wordt geproduceerd. Je leert luisteren naar feedback van de klant. We hebben veel ideeën gehad van bezoekers, hoe we ons product zouden kunnen verbeteren.”
Akroeman heeft al op het Imeao een voorliefde gehad voor de economische vakken en daarom zal hij in het derde jaar kiezen om zich te specialiseren in ‘Finance’. “Ik vind het echt goed dat we dit zo moeten doen vanaf het eerste jaar. En alle vakken die we krijgen zoals HRM, kwaliteitszorg en financiën, alles om je voor te bereiden op het opzetten en runnen van een bedrijf is echt top”.
Effectief en actief
Een heel leuk product was van ‘Eco eats bestek NV’. Het heeft op basis van het ‘ …
- Weer geen brandstof voor de politie..
- Brunswijk citeert selectief uit brief minister Ramsaran..
- Trump wil transgender sporters visum en toegang tot VS ontz…..
- ICT-lokaal Henry Hassankhan Scholengemeenschap heropent..
- Philip Alexander Tholel (89) Amsterdam 29-1-2025..
- Abigail Sastera Puls (35) Rotterdam 2-2-2025..
- Herman E. Gooding wordt vereeuwigd op oude werkplek..
- Meteodienst waarschuwt voor wateroverlast door aanhoudende …..
- Hof van Justitie tikt Openbaar Ministerie op de vingers..
- Column: Volle stadions trekken..
- Slijterij Commissaris Weythingweg beroofd van SRD 7 ton..
- Na aandringen vicepresident: Santokhi laat brandstofleverin…..
- SEOB: Al 62,6 procent van IMF-programma uitgevoerd..
- EBS: “Maak het uit of het gaat uit”..
- Roofoverval na opzettelijke aanrijding nabij Coropinabrug..
- Cubaanse migranten in Suriname: Goed georganiseerd en onder…..
- Bronto Somohardjo dient strafklacht in bij pg over Blauwe M…..
- Man in politiecel wegens illegaal wapenbezit..
- Victorie verslaat koploper Sudhar in thriller..
- Vrouw met schotwond afgezet bij SEH..
- Adhin vrijgesproken..