Alleen bouwprojecten in USD vinden voortgang

De koersontwikkeling heeft grote invloed op de bouwsector. Vanwege de koersontwikkeling zijn de prijzen van bouwmaterialen drastisch gestegen. Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), zegt in gesprek met De West, dat projecten die in vreemde valuta zijn aanbesteed of uitgevoerd, normaal voortgang kunnen vinden, omdat de bedragen waardevast zijn en er geen prijscorrecties gepleegd te worden. Dit geldt niet voor de projecten die aanbesteed zijn in SRD, deze moeten even aangehouden worden, omdat de SRD momenteel niet waardevast is. De prijzen van bouwmaterialen zijn in de afgelopen periode langzaam gestegen, maar deze week werd de samenleving, vooral de mensen die bouwen, opgeschrikt door een abrupte stijging van de prijzen.
De prijs van een pak cement van 40 kg is plotseling gestegen van SRD 135 naar SRD 160. Mensen die bouwen, zijn onaangenaam verrast. De prijzen zijn in alle handelszaken verhoogd. Een steen van 4 duim is van SRD 7 naar SRD 11 gestegen. ‘’De koers, de onzekerheid en het gebrek aan vreemde valuta, zijn de oorzaak van deze prijsverhogingen’’, zegt Wong. Met name het gebrek aan valuta is de grootste boosdoener, omdat dit ervoor zorgt dat de koers stijgt. Aannemers zijn genoodzaakt bouwprojecten te stoppen of in mindere mate te starten. Volgens Wong is het probleem waarmee de bouwsector nu te kampen heeft, een gevolg van tien jaar slecht beleid van de vorige regering.
“Deze regering is er pas en er moet zoveel gedaan worden. Er komen steeds nieuwe dingen naar boven. Het gaat een tijdje duren voordat alles goed gaat”, zegt Wong. De vorige regering heeft volgens hem veel vreemde valuta van de staat en parastatale bedrijven misbruikt met als gevolg dat het land nu in deze problemen zit. Veel aannemers zijn nog niet betaald voor verrichte werkzaamheden. Wong gelooft dat wanneer alles begint te lopen, de regering alle achterstallige betalingen zal inlopen. Er zijn volgens hem aannemers die heel grote bedragen moeten ontvangen, maar dat zijn geen leden van de AAV. Het zijn volgens Wong vrienden van de vorige regering met wie zij wurgcontacten is aangegaan en waarvan de projecten niet eens afgerond zijn. ‘’Die projecten zullen wel doorgelicht worden door de nieuwe regering en de minister van Openbare Werken’’, zegt Wong.
Hoewel aannemers nog betaald moeten worden door de regering, zegt Wong dat aannemers indien ze vertrouwen hebben in de zittende regering, bereid zullen zijn projecten aan te nemen. “Het gaat om vertrouwen in deze regering en de nieuwe minister van Openbare Werken, dus er zullen wel werken worden uitgevoerd”, stelt Wong.
-door Priscilla Kia-
 
The post Alleen bouwprojecten in USD vinden voortgang appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname