‘Alertfase’ na stijging Covid-19-gevallen

14/12/2020 22:47 – Van onze redactie

: Star 102.7  
PARAMARIBO – Voor de zesde dag op rij is het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname toegenomen. De teller staat maandagavond op dertig active cases, waar het aantal op 8 december amper zes was. “We zien de situatie escaleren”, onderstreepte minister Amar Ramadhin maandagavond tijdens een spoedpersconferentie in de Congreshal.
Eerder op de dag had hij nieuwe maatregelen aangekondigd tijdens een ingelaste televisietoespraak. “Op dit moment zitten we in de alertfase. Met de maatregelen van vandaag willen we eigenlijk aangeven dat we op onze hoede moeten zijn voor het uitbreken van een nieuwe golf. We zien de gevaren en bedreigingen die ontstaan, maar ook de grote uitdaging om dit alles in toom te houden.”
Eén van de nieuwe maatregelen is dat vanaf dinsdag de lockdown wordt vervroegd naar negen uur ’s avonds. “Wij hebben vanaf medio november gezien en geconstateerd dat het brengen van de avondklok naar elf uur ’s avonds steeds meer ruimte gaf aan met name feestorganisatoren, maar ook individuen die huisfeestjes bouwen.” Met het terugbrengen van elf naar negen zal in ieder geval de beweging onder Surinamers in het nacht- en avondleven minder worden.”
Doordat de lockdown pas om elf uur ’s avonds inging, namen volgens Ramadhin personen in de horecasector steeds meer risico’s. Hij noemde bands en dj’s die werden gecontracteerd. “Er ontstonden danspartijen en met alcohol in het spel nam de intimiteit toe.” De bewindsman hekelde het feit dat clubs, bars en dancings vooral de laatste weken normaal open waren en zelfs op Facebook adverteerden. “Het presidentieel besluit werd genegeerd door enkelen”, concludeerde hij.
Mede hierdoor is het aantal Covid-19-besmettingen toegenomen. “Het is misschien niet drastisch, niet veel, maar we kijken niet naar aantallen maar naar de trend. De veel gunstigere situatie van november is nu aan het veranderen.” Ramadhin maakte nogmaals duidelijk dat Suriname een tweede golf niet aankan. “Het is niet haalbaar om de volgende golf van infecties te bestrijden. We zullen met zijn allen verliezen”, waarschuwde hij.
In de afgelopen 24 uur werden 33 personen getest: zes waren positief, 27 negatief. De besmettingen werden geregistreerd in Paramaribo (4), Wanica en Commewijne (elk 1). Volgens Ramadhin zijn er clustergevallen in Paramaribo Noord, met name Tourtonnelaan, waar er illegale Brazilianen verblijven. “Contacttracing is moeizaam, omdat de mensen illegaal zijn en uit beeld verdwijnen.”
Het sterftecijfer bleef stationair op 117. Er zijn 5.227 personen genezen, inclusief drie in de afgelopen 24 uur. Er liggen vier personen in ziekenhuizen en drie op de intensivecareafdelingen. De niet positieven in quarantaine daalde van 1.330 naar 839, terwijl het aantal positieven in isolatie steeg van zeventien naar 23.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname