‘Alendy was politicus van wereldformaat’

09/11/2020 16:07 –
PARAMARIBO – “Het is een schok voor ons. Maar we mogen trots zijn op hetgeen hij voor ons heeft achter gelaten”, reageert BEP-voorzitter Ronny Asabina op het heengaan van erevoorzitter Caprino Alendy. De politicus is vrijdag overleden, nadat hij enige tijd ziek is geweest.
Asabina benadrukt dat de partij in Alendy een belangrijke adviseur en opvoeder verliest. “Daarom gaan we alles wat in ons vermogen ligt inspannen om hem niet teleur te stellen.” Hij merkt op dat Alendy aan de basis heeft gestaan van het emancipatieproces van de marrons en de marronpolitiek. De overledene heeft het in zijn politieke carrière geschopt tot jarenlange voorzitter van de BEP en was tussen 2005 en 2010 vicevoorzitter van De Nationale Assemblee.
Voor Winston Lame, één van de jongeren in het hoofdbestuur, is het nog steeds moeilijk te geloven dat zijn persoonlijke goeroe er niet meer is. Hij wijst erop dat Alendy naast hem een aantal andere politici heeft gevormd. “Hij was mijn schoolmeester; ik ken hem heel lang en de band is altijd goed geweest. Om nu geconfronteerd te raken hiermee, gaat niet in je koude kleren zitten”, treurt het hoofdbestuurslid.
Net als Asabina ziet Lame de erevoorzitter als grondlegger van de hedendaagse marronpolitiek. “Ik hoop dat we inspiratie en kracht kunnen putten uit de legacy die hij achterlaat”, onderstreept de BEP-topper. Hij ziet het als een verplichting om verder te gaan met het proces dat door Alendy gestart is. “We gaan hem nooit kunnen vervangen maar processen moeten doorgaan. We zullen moeten kijken hoe we dat zullen aanpakken, omdat we niet gerekend hadden op zo een vroeg vertrek.”
Zowel de voorzitter als Lame is lovend over de leiderschapskwaliteiten van Alendy. Beiden benadrukken dat de erevoorzitter altijd het goede voorbeeld heeft gegeven. Lame: “We nemen afscheid van een zeer integer en eerlijk mens. Hij was een politicus van wereldformaat die altijd voor concensus ging.”
Volgens Asabina was Alendy in de afgelopen maanden weer bezig met pogingen om de gelederen tussen de verschillende marronpolitici te sluiten. Hoewel dat door sommigen werd betwijfeld, had hij er alle geloof in dat dit wel mogelijk was. In dat kader besloot Alendy om als adviseur van vicepresident Ronnie Brunswijk aan de slag te gaan, omdat hij geloofde dat een goede verstandhouding tussen de verschillende marron politieke partijen de gemeenschap van het achterland ten goede zou komen. Asabina: “Hij was voor ons het symbool voor morele integriteit. Hij heeft ons ogen geopend en daaruit putten we energie en wijsheid om verder te gaan.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname