Al twaalf jaar geen jachtopzieners op de Brownsberg

03/11/2020 22:10 – Euritha Tjan A Way

Roy Ho Tsoi (staand) tijdens een introductiedag voor vrijwilligers van het turtle watch-programma in 2017. : stdons.nl  
PARAMARIBO – In de afgelopen twaalf jaar hebben jachtopzieners niet permanent binnen het Brownberg Natuurpark kunnen controleren op illegaliteit. Dat bevestigt Roy Ho Tsoi, chef beheer van de afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, tegenover de Ware Tijd. Het gevolg is duidelijk te zien: grote kraters van met kwik vervuilde mijnbouwgebieden die als een grote stinkende wond binnen de grenzen van het Brownsberg Natuurpark lopen.
Jachtopzieners zijn bij wet aangewezen als degenen die moeten waken voor illegaliteit binnen beschermde gebieden. “We zijn op een niet-zo-nette manier gemeld toen – jaren geleden – dat we niet welkom zijn op de Brownsberg. We zijn toen niet meer geweest om te werken. Ook omdat de status van de grond waarop het Brownsberg Natuurpark staat erfpacht is. Dat is bijna gelijk aan eigendom. Als de eigenaar ons weert mogen we er dus niet komen”, zegt Ho Tsoi veelbetekenend.
Volgens Erlan Sleur van stichting ProBios is dat niet zo. “Jachtopzieners mogen in alle beschermde gebieden werken. Het recht is hen misschien ontnomen, maar ze zouden hun werk gewoon kunnen doen”, vindt hij.
Ho Tsoi stelt dat Stinasu als eigenaar ook zonder hulp van de jachtopzieners een sterke case heeft als ze de rechter vraagt om niet alleen ontruiming te gelasten, maar ook eist dat de stichting wordt gecompenseerd voor schade door degene die daarvoor verantwoordelijk is. “Dan zullen de mensen zien dat het menens is en ook wegblijven, maar het is Stinasu die als eerste zou moeten optreden. Je moet een daad stellen.”
Volgens eerdere berichten is vaker getracht de goudzoekers uit het gebied te krijgen, echter de handhaving van controle bleek een heikel punt. Doordat de jachtopzieners niet permanent aanwezig waren in het park, kregen de goudzoekers volgens de berichten steeds weer vrij spel in het Brownsberg Natuurpark. Hoewel de omstandigheden waaronder de jachtopzieners werken recent iets verbeterd zijn, klaagt de groep al jaren over gebrekkige facilitering door de overheid om de wettelijke taken die zich uitstrekken over het hele grondgebied van Suriname te kunnen uitvoeren.
Ho Tsoi, die vanaf 1999 verbonden is aan de afdeling Natuurbeheer, heeft vele directeuren zien komen en gaan bij Stinasu, maar volgens hem ligt de huidige staat van de Brownsberg aan het feit dat die directeuren de zaak commercieel probeerden te runnen. “Dat is niet verkeerd, maar de focus van natuurbehoud is verlegd naar toerisme, terwijl de bedoeling was om geld, dat wordt verdiend aan het bevorderen van ecotoerisme, te investeren in natuurbehoud. Toerisme commercieel doen is niet slecht, er moeten natuurlijk salarissen betaald worden, maar een algehele focus op toerisme is totaal iets anders.”
Kenneth Cyrus, directeur van Stinasu, heeft in eerdere gesprekken met de Ware Tijd bevestigd dat een plan wordt gemaakt om de afdelingen Onderzoek en Educatie die naast ecotoerisme in de statuten zijn genoemd als de pijlers van de stichting weer op poten te krijgen. Met Conservation International Suriname wordt gewerkt aan een Public-Private-People-partnership om de toeristische ontwikkeling van het Brownsbergplateau ter hand te nemen. Daarbij worden (internationale) partners gezocht om dat van de grond te krijgen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname