Al bijna twee miljoen hectare land verwoest door natuurbranden VS

De grote natuurbranden die sinds augustus in het westen van de Verenigde Staten woedden hebben inmiddels zo’n 1,8 miljoen hectare aan land verwoest. Minstens 34 mensen kwamen om het leven door de natuurbranden, tientallen mensen worden nog vermist.
De vuurzeeën hebben bijna 1,2 miljoen hectare land in Californië vlammen op doen gaan: nog niet eerder verwoestten de natuurbranden zo veel land in het gebied. In het aangrenzende Oregon gaat het om ruwweg 400.000 hectare.
Brandweerlieden in het gebied zijn nog altijd bezig met het bestrijden van de branden. Na gunstige weersomstandigheden vorige week, is maandag de droge wind weer aangetrokken, wat de bluswerkzaamheden bemoeilijkt.
Volgens de lokale brandweer zijn momenteel ruim 16.000 brandweerlieden bezig met het bestrijden van 25 grote branden in het gebied.
Nog niet eerder was de luchtkwaliteit in het gebied zo slechtVolgens deskundigen zijn de branden dit jaar van ongekende grootte en felheid. De dikke rook die bij de branden vrijkomt, heeft de luchtkwaliteit in het gebied ernstig verslechterd.
Zo werd in vijf grote steden in Oregon, waaronder Portland, Eugene, Bend, Medford en Klamath Falls, een gevaarlijk slechte luchtkwaliteit gemeten. Nog niet eerder was de luchtkwaliteit in het gebied zo slecht.
De rook trekt door harde winden ook verder het land in. De verslechterde luchtkwaliteit werd zelfs tot in Washington D.C. en New York waargenomen.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald