Akmos kijkt uit naar adequate steunmaatregelen

De Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) kijkt uit naar adequate steunmaatregelen vanuit de overheid voor kleine- en middelgrote ondernemers, die getroffen zijn door COVID-19. Akmos-voorzitter, Harry Soekhlal, zegt aan Suriname Herald dat de tegemoetkoming kan zijn in de vorm van belastingverlagende maatregelen, stroombetalingen en andere financiële lasten. Ook is het volgens hem belangrijk dat er maatregelen komen ter versterking van de koopkracht.
Soekhlal stelt dat er programma’s moeten komen, waarbij ondernemers en bedrijven die omzetdalingen hebben gehad in aanmerking kunnen komen voor goedkope leningen in deze COVID-19-periode. “Er moet rust komen op het koersenfront, zodat ondernemers weer kunnen plannen,” zegt Soekhlal. Hij legt uit dat de kleine- en middelgrote ondernemingen het hardst worden getroffen door COVID-19, omdat zij geen dusdanige reserves hebben waaruit zij kunnen putten.
Versoepeling lockdown“Grote bedrijven kunnen hun verliezen nog afboeken, maar kleine niet.” Soekhlal is in ieder geval blij dat de lockdown is versoepeld, waardoor ondernemers onder strikte voorwaarden toch kunnen opereren. Echter wijst hij ook erop dat met de strikte voorwaarden nog meer onkosten bij komen kijken.
Akmos vindt het erg dat ondernemers nooit in aanmerking zijn gekomen voor enige cent uit het COVID-19 Noodfonds. Soekhlal hoopt dat deze regering er snel werk van maakt, zodat voorkomen kan worden dat meer bedrijven hun deuren sluiten.
Versterken positieHij geeft verder aan dat bij de Akmos zeker tweehonderd bedrijven zijn aangesloten. Echter werkt de organisatie volgens hem niet alleen voor haar leden, maar voor alle 35.000 kleine- en middelgrote ondernemingen die in totaal 50.000 mensen voorzien van een baan. De Akmos-voorzitter merkt op dat de regering weinig tijd heeft voor kleine ondernemers en zich meer focust op de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).
Soekhlal heeft sinds kort het roer overgenomen van Sham Binda. Binda deed afstand van de voorzittersfunctie, nadat hij werd gekozen als DNA-lid op de lijst van de VHP. De nieuwe Akmos-voorzitter zegt dat hij met heel veel liefde en fanfare is ontvangen door de leden. Hij is vastberaden om op te komen voor de belangen van de doelgroep, zodat hun positie wordt versterkt.
De Akmos is bezig met het voorbereiden van brieven, om zodoende ontvangen te kunnen worden door de regering. Soekhlal is geen onbekende in de ondernemerswereld. Hij is aannemer en heeft een goed netwerk.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald