Agrarische sector versterkt met modern onderzoekslaboratorium

Het Agrarisch onderzoekslaboratorium is gisteren officieel geopend. President Chan Santokhi knipte het lint door en onthulde een plaquette ter gelegenheid van deze mijlpaal. Het laboratorium zal hoogwaardige ondersteuningsdiensten bieden aan zowel publieke als private stakeholders binnen de agrarische sector. Deze faciliteit is opgezet als onderdeel van het Agricultural Competitiveness Program, dat is gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Europese Unie (EU).
Tijdens de inauguratie waren onder anderen aanwezig minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), waarnemend directeur Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking Anand Ramkisoensing, LVV-directeur Jitendra Kalloe, Chief of Operations van de IDB Steven Collins, René van Nes, ambassadeur van de EU in Suriname, en IICA-vertegenwoordiger in Suriname Curt Delice.
In zijn toespraak benadrukte waarnemend directeur Anand Ramkisoensing dat het laboratorium een sleutelrol zal spelen in de ontwikkeling van nieuwe technieken die boeren zullen helpen met hedendaagse uitdagingen, waaronder klimaatverandering. “Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin onze landbouw niet alleen rendabel is, maar ook duurzaam en veerkrachtig”, aldus Ramkisoensing. Hij riep ook op tot hechtere samenwerkingsverbanden tussen agrarische onderzoeksinstituten en het ministerie van LVV, zodat een bloeiende landbouwsector kan ontstaan die Suriname een voorspoedige toekomst biedt.
In 2013 werd een poging gedaan om het laboratorium op te zetten, maar door onvoldoende middelen werd de bouw gestaakt. In 2020 heeft de huidige regering, met een lening van de IDB en ondersteuning van de EU, de bouw van het laboratorium hervat. De EU zorgde voor het benodigde meubilair en apparatuur.
In het laboratorium zullen onderzoeken worden verricht op het gebied van nematologie, entomologie, mycologie en bodemonderzoek, met gebruik van de nieuwste technologieën. President Santokhi benadrukte tijdens zijn toespraak dat het essentieel is dat Suriname optimaal gebruikmaakt van al zijn agrarische mogelijkheden om zowel voedselzekerheid als voedselveiligheid wereldwijd te garanderen.