Agrarische sector heeft niet veel aan sierpaarden

“Surinamers moete leren samenwerken” 
PARAMARIBO – Sierpaarden in de agrarische sector zijn een luxe waarmee gebroken moet worden in Suriname. Rob Baan, voorzitter van de Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland-Suriname (d’ONS), zegt dat er behoefte is aan praktisch geschoolde vakmensen die hun kennis in het veld toepassen. “We hebben niet meer mensen nodig in kantoren, maar juist in het veld: technisch geschoolde mensen die de handen uit de mouwen steken en niet bang zijn om te zweten in de zon”, aldus Baan tijdens een informatiesessie aan de Anton de Kom Universiteit, ter stimulering van studenten om agrarische studies te volgen.
Volgens Baan speelt het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) een cruciale rol in de toekomst van de Surinaamse agrarische sector. Via d’ONS lopen Surinaamse mbo-studenten stage in Nederland om kennis op te doen over moderne landbouwtechnieken. Het uiteindelijke doel is om deze opgedane kennis mee terug te nemen naar Suriname en toe te passen in het veld. “Met de juiste technieken kunnen we de landbouwsector hier veel efficiënter maken”, zegt Baan.
Tijdens de informatiesessie benadrukte Baan dat het onderwijs in Suriname praktischer moet worden en vooral bij de tijd. Door de juiste ondersteuning en het toepassen van moderne kennis en technieken kan Suriname een bloeiende agrarische sector ontwikkelen. “Mijn echte doel is om jonge tuinders op te leiden met goede zaden, hoge opbrengsten en moderne technieken. Het onderwijs is niet goed genoeg, het moet praktischer zijn”, aldus Baan. “Surinamers moeten leren samenwerken. Iedereen houdt zijn kennis voor zichzelf, terwijl die juist gedeeld moet worden.”…[+]