‘Agrarisch laboratorium LVV is boost voor hele sector’

“Met de opening van het laboratorium creëren we een platform voor samenwerking tussen wetenschappers, landbouwbouwers en ondernemers. Het biedt de mogelijkheid om onderzoek te doen naar duurzame landbouwpraktijken waarbij we op minder grond meer kunnen produceren.” Dat zei Anand Ramkisoensing, directeur Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), woensdag bij de inauguratie van het nieuwe agrarisch laboratorium. Het lab beschikt over moderne apparatuur. Boeren kunnen bodemanalyses doen, oplossingen vinden voor ziekten en plagen en betere gewassen produceren door adviezen in te winnen. Het vorige laboratorium werd in 2010 door brand verwoest.
Tekst Sharon Singh

Beeld LVV
Dat Suriname gezegend is met vruchtbare gronden is publieksgeheim. Ramkisoensing gaf het belang daarvan aan in uitdagende tijden waar vruchtbare grond wereldwijd verdwijnt als gevolg van klimaatverandering. “Ook kwalitatief goed (zoet)water wordt schaarser. Door kennis te vergaren en onderzoek te doen kunnen we de kwantiteit en kwaliteit van agrarische producten verbeteren, onze voedselzekerheid vergroten en de economie van ons land versterken. Samen kunnen we werken aan een toekomst, waarbij onze landbouw niet alleen rendabel is, maar duurzaam en veerkrachtig wordt.”

“Samen kunnen we werken aan een toekomst, waarbij onze landbouw niet alleen rendabel is, maar duurzaam en veerkrachtig wordt”
Anand Ramkisoensing
Voor elk land is een agrarisch laboratorium van belang, want het tilt de landbouwindustrie naar een hoog niveau. In 1903 kreeg Suriname een landbouw proefstation, dat onderzoek deed naar het voorkomen en bestrijden van ziekten en plagen in gewassen als cacao, koffie, katoen en kokos. Suriname was in die periode een belangrijk exportland van landbouwproducten naar Nederland. “Onze bibliotheek bevat nog altijd onderzoeksrapporten uit die periode. Het onderzoekniveau destijds was vrij hoog”, stelde Ramkisoensing.
Hij voerde de aanwezigen terug naar de tijd toen Suriname verschillende bloeiende plantages had. In 1975 vertrokken veel wetenschappers en nam de kwaliteit van het onderzoek af. In de jaren tachtig was er geen geld voor het vervangen en vernieuwen van apparatuur. Een dieptepunt was de sluiting van het bodemkundig fysisch en chemisch laboratorium. Pogingen om een (nieuwe) onderzoeksfaciliteit op te zetten bleven vruchteloos.
Moderne faciliteit
In 2020 heeft de huidige regering de draad opgepakt voor een nieuw laboratorium. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft voor het project een lening verstrekt van 915.000 US dollar en de Europese Unie (EU) heeft 2,3 miljoen euro geschonken. Ook het Inter-Amerikaans Instituut voor Landbouwsamenwerking (IICA), dat lid landen ondersteunt bij het ontwikkelen van duurzame landbouw, heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het laboratorium.
IICA-vertegenwoordiger Curt Delice ziet veel mogelijkheden met de opening van het laboratorium. Onderzoeken die lokaal kunnen worden verricht zijn nematologie, entomologie, microbiologie, zaadkwaliteit en bodemonderzoek. “Deze faciliteit is een boost voor de hele sector, vanaf de beginfase van het aanmaken van plantmaterialen, voedselveiligheid en kwaliteit, alsook het klaarstomen van producten voor de export”, lichtte Delice toe.
Het streven van de Caricom-landen is om minder te importeren. Het doel is dat lid landen volgend jaar  hun import verminderen met 25 procent, maar het is onzeker of die doelstelling wordt gehaald. De ogen van de lid landen zijn op Suriname, Guyana en Belize gericht om veilig voedsel te produceren voor de regio, vanwege de vruchtbare gronden en zoetwatervoorkomens. Delice: “De opening van het lab is een strategische set en plaatst Suriname in een voordelige positie om in een behoefte te voorzien in de regio en de wereld.”
Ook EU-ambassadeur René van Nes benadrukte het potentieel van Surinaamse gewassen. Om te zien hoe belangrijk de waardeketenbenadering is, verwees hij naar de Agrifood Exhibition & Fair in juni in het @Live Centre. Deelnemers waren landbouwers die een schenking hadden gekregen via het Suriname Agriculture Market Acces Project. “De energie, het enthousiasme en de creativiteit waren opvallend tijdens dat evenement. Het liet duidelijk zien hoe een waardeketen eruit ziet compleet met telers, producenten, dienstverleners en exporteurs.”
Hij noemde het nu geopende lab de enige schakel die nog ontbrak in de keten. “De mogelijkheden voor Surinamers om naar buiten te treden met hun producten en culinaire hoogstandjes zijn talloos. Maar het zal alleen van de grond komen als alle belanghebbenden samenwerken en de overheid haar ondersteuning biedt.”
Goedkoop produceren
LVV-minister Parmanand Sewdien wilde niet alleen stilstaan bij de mogelijkheden die het lab zal bieden. Hij zoemde liever in op de kostprijs van gewassen. “Je mag nog zoveel produceren als je wil, voldoen aan alle kwaliteitsstandaarden, maar als je te duur bent, zul je niet kunnen exporteren.”
Hij wees op de noodzaak van goedkoper produceren. Dit kan, omdat nu de mogelijkheid om bodem te analyseren bestaat. Nu kan men bemesten op basis van wetenschappelijk onderzoek dat boeren moeten laten verrichten.
Om goedkoop te produceren zijn er randvoorwaarden: op tijd het gewas verzorgen, insecten, ziekten en plagen ontdekken en continu in contact blijven met de …