Afzettingsprocedure gestart tegen president Peru die ‘stiekem zanger betaalde’

Het parlement van Peru is vrijdag een afzettingsprocedure gestart tegen president Martín Vizcarra, die een popartiest met overheidsgeld zou hebben betaald om goed over hem te spreken en zingen. Parlementariërs willen hem afzetten vanwege “morele ontoereikendheid”.
Gelekte audiobanden zouden aantonen dat Vizcarra ruim 40.000 euro overheidsgeld betaalde aan Richard Cisneros, een relatief onbekende zanger. Op de banden zou ook te horen zijn dat de president het overheidscontract met Cisneros geheim te houden.
Van de 130 parlementariërs stemden 65 voor de afzettingsprocedure tegen de president, meer dan de 52 stemmen die nodig waren. 36 stemden tegen en 24 onthielden zich.
Het ingaan van de procedure betekent dat het parlement naar verwachting volgende week stemt over het afzetten van Vizcarra vanwege “morele ontoereikendheid”.
Vizcarra heeft gezworen niet te zullen aftreden voor het einde van zijn termijn volgend jaar. Hij zei vrijdag dat de procedure een “samenzwering was om de overheid te destabiliseren.” De president heeft al aangegeven zich niet voor een nieuwe termijn verkiesbaar te zullen stellen.
Vizcarra volgde twee jaar geleden zijn voorganger Pedro Pablo op, die aftrad vanwege beschuldigingen van corruptie. Vorig jaar begon het parlement in september ook al een afzettingsprocedure tegen de president, die vervolgens het parlement ontbond.
Peru kampt met een van de zwaarste coronacrisissen ter wereld en de diepste recessies in decennia. Tot nu toe zijn er ruim 700.000 coronagevallen bevestigd, meer dan 30.000 mensen kwamen om als gevolg van COVID-19.
NU.nl/Reuters

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald